Σκηνές πανικού εκτυλίθηκαν στην κεντρική οδό του Πέρα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης έπειτα από ισχυρή έκρηξη, η οποία, βάσει τελευταίου απολογισμού, έχει κοστίσει τη ζωή έξι ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 50 είναι οι τραυματίες. Όπως ενημέρωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχουν Έλληνες.

Ads

Η έκρηξη σημειώθηκε στη γνωστή Μεγάλη Οδό του Πέρα (Ιστικλάλ), το πλέον τουριστικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, όπου επικράτησαν σκηνές πανικού. Το σημείο ήταν κατάμεστο από κόσμο, όπως συμβαίνει συνήθως τα Σαββατοκύριακα από καταστηματάρχες, τουρίστες, αλλά και οικογένειες.

Διαβάστε επίσης:

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ασθενοφόρα και διασώστες για την παροχή των πρώτων βοηθειών στους τραυματίες.

Ads

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η αιτία της έκρηξης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ωστόσο οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, με βασική ύποπτη μια γυναίκα.

«Οι προσπάθειες να καταληφθεί η Τουρκία και το τουρκικό έθνος μέσω τρομοκρατίας δεν θα φτάσουν στον στόχο τους, ούτε σήμερα, ούτε αύριο», είπε από την πλευρά του ο Ερντογάν κατά την πρώτη του τοποθέτηση για το συμβάν και συνέχισε: «Το έθνος μας να είναι σίγουρο ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να εργάζονται για να αποκαλύψουν τους δράστες αυτής της ύπουλης επίθεσης και όσους κρύβονται πίσω από αυτή».

«Ίσως θα ήταν λάθος να πούμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τρομοκρατία, αλλά οι πρώτες πληροφορίες που μας μετέφερε ο κυβερνήτης (σ.σ. της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά) υπάρχει μια οσμή τρόμου εδώ», πρόσθεσε.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Μαρτυρίες από το συμβάν

«Όταν άκουσα την έκρηξη πέτρωσα, οι άνθρωποι πάγωσαν, ενώ κοιτούσαν ο ένας τον άλλον. Τότε, άρχισαν να τρέχουν μακριά. Τι άλλο μπορούσες να κάνεις», δήλωσε ο 45χρονος Μεχμέτ Ακους, ένας εργαζόμενος σε ένα εστιατόριο στην Ιστικλάλ.

«Οι συγγενείς μου με πήραν στο τηλέφωνο. Ξέρουν ότι εργάζομαι στην Ιστικλάλ. Τους διαβεβαίωσα ότι είμαι καλά», είπε ο ίδιος.