Φρικτό θάνατο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί βρήκαν έξι ηλικιωμένοι στην Φλόριντα, λόγω έλλειψης κλιματισμού στον οίκο ευγηρίας όπου διέμεναν. Ο κυκλώνας ‘Ιρμα άφησε πίσω του εκτεταμένες ζημιές στην ηλεκτροδότηση, πλην όμως οι ηλικιωμένοι πέθαναν τρεις μέρες μετά το πέρασμά του και σε αυτό το διάστημα είναι προφανές, εκ του τραγικού αποτελέσματος, ότι οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού αφέθηκαν μάλλον στην «τύχη» τους.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην Φλόριντα Πολιτεία» επικρατεί τώρα υγρασία και η ζέστη ξεπερνά τους 30 βαθμούς, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και συχνά χωρίς τρεχούμενο νερό.

Ο θάνατος των έξι ενοίκων του οίκου ευγηρίας μπορεί να εξηγηθεί από την απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και κλιματισμού, σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, τον οποίο που επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο κυκλώνας Ίρμα έχει στοιχίσει την ζωή τουλάχιστον 77 ανθρώπων μετά το καταστροφικό του πέρασμα από την Καραϊβική. Τουλάχιστον 36 είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ads

«Η κατάσταση είναι απίστευτη» δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ, που αξίωσε να δοθούν «απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο που αυτή η τραγωδία εκτυλίχθηκε».

«Ζητάω από τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών να επιβεβαιώσουν αμέσως εάν οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα για ευπαθείς ομάδες μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ενοίκων τους» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου.

Περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν σήμερα βυθισμένα στο σκοτάδι στη Φλόριντα και τις γειτονικές πολιτείες, ήτοι 9 εκατομμύρια άνθρωποι. Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο του Μαϊάμι δεν λειτουργεί πλήρως, μονάχα το 50% των πτήσεων εκτελείται.