Για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης φαίνεται να ενισχύονται τα σενάρια για νέο λοκντάουν, λόγω της πανδημίας, ενώ τα βλέμματα όλων, είναι ειδικά στραμμένα στη Γερμανία, όπου η σχετική συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ «λάδι» στη φωτιά έριξε το πρωί ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν λέγοντας πως μόνο μια δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών μπορεί να ανακόψει το τέταρτο κύμα.

Ads

Ήδη έχει προηγηθεί το καθολικό «λουκέτο» στην Σλοβακία, τα πρόσθετα μέτρα σε Τσεχία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου είναι υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η κατάσταση στη χώρα του δραματική, όπως ποτέ πριν στη διάρκεια της πανδημίας. «Όσο πιο δυνατά τραβήξουμε το χειρόφρενο, τόσο το καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά μία μέρα αφού έσπασε το όριο των 100.000 θανάτων από επιπλοκές του ιού.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η απόφαση της χώρας για μεταφορά, για πρώτη φορά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, βαριά νοσούντων μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας 19 σε άλλα τμήματα της χώρας με στόχο να αποφορτίσει τα νοσοκομεία, που δέχονται τεράστια πίεση και οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πλήρεις.

Ads

Η νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί στη Γερμανία ή στην Ευρώπη, αλλά «υπάρχουν άλλες μεταλλάξεις (που προέρχονται από τη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική) των οποίων η βιολογική σύσταση είναι ασαφής. Στην πραγματικότητα ανησυχούμε πολύ», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. «Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω να έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη ή στη Γερμανία αυτή η παραλλαγή», είπε ο Λόταρ Βίλερ σε συνέντευξη Τύπου για το B.1.1.529, το οποίο καταγράφηκε για πρώτη φορά σήμερα στο Ισραήλ.

Συνεδρίαση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Την ίδια στιγμή, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ζητάει τη διακοπή των ταξιδιών από την νότια περιοχή της Αφρικής ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει το μεσημέρι για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, «για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας» όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει  «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων», κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, σημείωσε ο ίδιος. Ωστόσο, υποστήριξε πως «αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών» περιορισμών καλώντας τις χώρες «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων».

Σύμφωνα με τον κ. Λιντμάιερ, θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση αυτής της μετάλλαξης του SARS-COV-2, καθώς οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια.