Το FBI κατηγορεί ευθέως τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. 

Ads

Στην ειδική αναφορά για το ζήτημα που έχει προκύψει, την οποία δημοσιοποίησε χθες, κάνει λόγο για υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, τα οποία συνοδεύει με δείγματα κακόβουλης γλώσσας προγραμματισμού υπολογιστών.

Όπως υποστηρίζει συγκεκριμένα το FBI, η δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών άρχισε στα μέσα του 2015 όταν με  ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε κακόβουλος σύνδεσμος ηλεκτρονικής διεύθυνσης σε περισσότερους από 1.000 αποδέκτες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το FBI στην 13σέλιδη αναφορά του, μεταξύ αυτών, ήταν υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ads

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DNI) έχουν υποστηρίξει ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις ηλεκτρονικές υποκλοπές του Οκτωβρίου, η αναφορά αυτή αποτελεί την πρώτη λεπτομερή τεχνική ανάλυση που δημοσιοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της πρώτης επίσημης ανακοίνωσης του FBI.

Από την πλευρά της, η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση.

Η δημοσιοποίηση της αναφοράς του FBI έγινε χθες, την ίδια ημέρα που ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και η απέλαση 35 διπλωματών από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις εκφράζοντας την ετοιμότητά του για την εφαρμογή «ανάλογων» αντιμέτρων. Σήμερα έγινε γνωστό ότι υπάρχει σχέδιο απέλασης 35 αμερικανών διπλωματών από τη χώρα, ως απάντηση στις απελάσεις που διέταξε ο Ομπάμα. 

Κάπου στη μέση βρίσκεται εν τω μεταξύ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου και είναι φίλα προσκείμενος προς τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο Τραμπ συναντάται με στελέχη του FBI για να ενημερωθεί επί του θέματος αν και έως τώρα έχει αμφισβητήσει το αν είναι βάσιμες οι κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας. Συγκεκριμένα έχει δηλώσει ότι υπόθεση αυτή «πρέπει να ξεπεραστεί».