Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας προκαλεί απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει 35 Ρώσους αξιωματούχους – διπλωμάτες, τους οποίους οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν ως πράκτορες. Παράλληλα αποφασίστηκε το κλείσιμο δύο ρωσικών κτηριακών συγκροτημάτων στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ.

Ads

Οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν στο πλαίσιο αντιποίνων για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα Ρώσοι χάκερ βρίσκονταν πίσω από την υποκλοπή των emails του Δημοκρατικού Κόμματος και της Χίλαρι Κλίντον, μια υπόθεση που ενίσχυσε τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι αξιωματούχοι της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και στο προξενείο της χώρας στο Σαν Φρανσίσκο χαρακτηρίστηκαν «persona non grata» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς κρίθηκε ότι ενήργησαν με τρόπο «που δεν συνάδει με το διπλωματικό τους καθεστώς».

Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ρώσοι διπλωμάτες έχουν 72 ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις από το μεσημέρι αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. «Οι ενέργειες αυτές αναλήφθηκαν σε αντίδραση στη ρωσική παρενόχληση αμερικανών διπλωματών και τις ενέργειες διπλωματών που θεωρήσαμε ότι δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ads

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να αφήσουν πίσω την ένταση που προκλήθηκε γύρω από την υπόθεση των ηλεκτρονικών υποκλοπών.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κάνει τη ζωή μας πολύπλοκη. Στην εποχή της πλήρους κυριαρχίας των υπολογιστών, κανένας δε γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά», δήλωσε αμφισβητώντας τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που σε έκθεσή τους ανέφεραν πως Ρώσοι χάκερς ήταν αυτοί που έκαναν την υποκλοπή πληροφοριών από τους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και στελέχη του, προκειμένου να τις δημοσιοποιήσουν και να βοηθήσουν τον Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Ομπάμα: «Οι κυρώσεις αυτές δεν είναι οι τελευταίες»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την επιβολή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σημειώνοντας πως «οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επανειλημμένες κατ’ ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς».

«Αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το σύνολο της αντίδρασής μας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, ορισμένες από τις οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν», συμπλήρωσε.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι μια έκθεση υπηρεσιών της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες. Ακόμη στην ανακοίνωση ο Ομπάμα καλεί τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες των ΗΠΑ να «εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τις διεθνείς πρακτικές και να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία» σε διεθνές επίπεδο.

Ρωσία: «Θα τις αποσύρει ο Τραμπ, όταν αναλάβει»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει πως «η επιβολή κυρώσεων θα διαταράξει πιθανή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ». Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι πιστεύει πως «οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τον Ντόναλντ Τραμπ» όταν αναλάβει καθήκοντα στο τέλος Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε πως οι κυρώσεις πλήττουν τις διμερείς σχέσεις, προαναγγέλοντας αντίποινα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει εντολή να επιβληθούν «κατάλληλα» αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, σημείωσε. Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ αποτελούν τον «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων», υποστήριξε από την πλευρά του ο Κονσταντίν Καζάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας. «Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», ανέφερε.