Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο CNN, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δήλωσε για τη θανατική ποινή πως πρόκειται για μια λαϊκή απαίτηση που δεν μπορεί να αγνοήσει.

Ads

«Ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. ‘Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια’; Αυτό λέει ο κόσμος», ανέφερε και αρνήθηκε να αποκλείσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στην Τουρκία από το 2004 ώστε να ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.

«Φυσικά θα χρειαστεί κοινοβουλευτική απόφαση γι’ αυτό (σημ: επαναφορά θανατικής ποινής) με τη μορφή συνταγματικού μέτρου, συνεπώς οι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να μαζευτούν και να το συζητήσουν, και εάν δεχθούν να το συζητήσουν τότε εγώ ως πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Εθνοσυνέλευση», είπε.

Σχετικά με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999 και κατηγορείται από τον Ερντογάν ως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος, δήλωσε πως εντός των ημερών θα υποβληθεί στις ΗΠΑ το επίσημα αίτημα έκδοσής.

Ο Γκιουλέν, που αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το πραξικόπημα, έχει δηλώσει πως «δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για το αίτημα έκδοσής τους», αν και όπως είπε θα συμμορφωθεί σε περίπτωση που λάβουν σχετική απόφαση οι αμερικανικές αρχές. «Ζω μακριά από την Τουρκία 30 χρόνια. Αγνοώ ποιοι είναι οι υποστηρικτές μου. Πώς να μιλήσω για πιθανή εμπλοκή τους;», είπε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους και υπαινίχθηκε πως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος ενδέχεται να είναι ο ίδιος ο Ερντογάν, ώστε να ενισχύσει τη θέση του και να τον στοχοποιήσει.

Ads

Ο Ερντογάν, ερωτηθείς τι θα κάνει εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να τον εκδώσουν, απάντησε πως «έχουμε αμοιβαία συμφωνία για την έκδοση εγκληματιών». «Οπότε τώρα ζητάς να εκδοθεί κάποιος, αν είσαι στρατηγικός εταίρος μου υπακούω, το τηρώ αυτό, αλλά δεν κάνεις το ίδιο -λοιπόν, φυσικά, πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα σε αυτού του είδους τα πράγματα» ανέφερε.