Για «νέα εποχή» στην Τουρκία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που μετατρέπει το σύστημα της Τουρκίας από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. 

Ads

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, υποστήριξε ότι οι ψήφοι υπέρ του «ναι» ανήλθαν σε 25 εκατομμύρια, ενώ του «όχι» ήταν λιγότερες κατά 1,3 εκατoμμύρια. «Ευχαριστώ έναν έναν τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες», τόνισε. 

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «το στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας θα αλλάξει» και κάλεσε όλο τον τουρκικό λαό, τόσο όσους ψήφισαν «ναι» όσο και όσους ψήφισαν «όχι» να βαδίσουν μαζί και ενωμένοι στο μέλλον. 

Ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ωστόσο ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019.

Κατά τον ίδιο, η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα είναι πολύ σημαντική και αναγκαία. «Από το 2015 είχα την υποστήριξη του λαού, σήμερα αυτό ψηφίστηκε», πρόσθεσε. 

Ads

Τέλος, έστειλε μήνυμα και προς το εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι «όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας».