Το κεντροδεξιό κόμμα GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, προηγείται σύμφωνα με τα exit poll που ανακοινώθηκαν αφού έκλεισαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Ads

H Alpha Research υπολογίζει το μερίδιο του GERB στο 23,5%, ενώ η Gallup International δίνει ένα ποσοστό που ξεπερνά το 22%.

Στη δεύτερη θέση, σε απόσταση αναπνοής, βρίσκεται το λαϊκιστικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ITN)» καθώς συγκεντρώνει μεταξύ 21,5% και 22,3% των ψήφων.

Θυμίζουμε πως στις εκλογές του Απριλίου ένα κατακερματισμένο πολιτικά κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να εκλέξει νέα κυβέρνηση. Γι’ αυτό η Βουλγαρία οδηγήθηκε μέσα σε τρεις μήνες σε νέες εκλογές.

Ads

Αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί μετά και την καταμέτρηση, ο 62χρονος Μπορίσοφ δύσκολα θα βρει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μιας και η οργή για περιπτώσεις βαθιάς κυβερνητικής διαφθοράς είναι διάχυτη στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως το GERB έχει κυριαρχήσει στη βουλγαρική πολιτική την τελευταία δεκαετία.

Η γειτονική μας χώρα, άλλωστε, βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις της λίστας της Ε.Ε. σχετικά με θέματα διαφάνειας.

Ο ίδιος ο Μπορίσοφ, πρόσφατα, σε μια κίνηση πολιτικής ντρίμπλας δήλωσε διαθέσιμος να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία προκειμένου να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα του στο επίκεντρο.