Έκλεισαν οι κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων. Προηγείται το «ναι» αλλά με συνεχή πτωτική τάση, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία ενισχύονται σημαντικά οι εξουσίες του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Σύμφωνα με τα απότελέσματα που μεταδίδονται από τα τουρκικά μέσα το «ναι» έχει μικρό προβάδισμα. Το «ναι» προηγείται με ποσοστό 51,83%, έπειτα από την καταμέτρηση του 94,23% των ψήφων, ενώ το «όχι» λαμβάνει 48,17%, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να είναι διαθέσιμα στις 21.00 το βράδυ. 

Τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο «Ανατολή» καταδεικνύουν ότι το «ναι» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «όχι» δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιοανατολικό τμήμα, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. Στο μεταξύ, το «όχι» προηγείται πλέον στην Κωνσταντινούπολη – εκλογική περιφέρεια κλειδί – με 50, 58% στο 89,94%, αλλά και στην Άγκυρα με 50,49% στο 94,09% των ψήφων. 

Νωρίτερα, η Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε ότι θα καταμετρηθούν κανονικά και τα ψηφοδέλτια που βρίσκονται σε φακέλους χωρίς την επίσημη σφραγίδα. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, καταγγέλλει την απόφαση της  επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια, τονίζοντας ότι θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Δημοψήφισμα με μεγάλο πολιτικό βάρος

Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα με μεγάλο πολιτικό βάρος, καθώς αλλάζει το υπάρχον πολιτικό σύστημα της Τουρκίας από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Το αποτέλεσμά του θα έχει σοβαρές συνέπειες. Το δημοψήφισμα έγινε με τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 

Στις 16:00 έκλεισαν οι κάλπες στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, ενώ στις 17:00 έκλεισαν και στην υπόλοιπη χώρα. 

Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το δημοψήφισμα:

Τι έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν το δημοψήφισμα 

Το αποτέλεσμα θεωρείτο αβέβαιο και ότι θα κριθεί από τους αναποφάσιστους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, πριν το δημοψήφισμα είχαν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι». 

Η εταιρεία Themis όμως έδειξε «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.