Στις κάλπες καλούνται σήμερα 55 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το πακέτο των 18 συνταγματικών αλλαγών που θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από μια κοινοβουλευτική σε μια προεδρική δημοκρατία. 

Ads

Αν οι συνταγματικές αλλαγές εγκριθούν από τους Τούρκους πολίτες θα μιλάμε για μια υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είτε κυριαρχήσει το «ναι», είτε το «όχι» πάντως, τα σενάρια για την επόμενη μέρα βλέπουν συνέχιση της κοινωνικής πόλωσης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Το αποτέλεσμα θεωρείται αβέβαιο και μάλλον θα κριθεί από τους αναποφάσιστους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, πριν το δημοψήφισμα είχαν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι». 

Ads

Η εταιρεία Themis όμως έδειξε «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.

Στις κάλπες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 

Στο μεταξύ οι Τούρκοι ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες με την χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι». 

Η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος εκ των ων ουκ άνευ για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει από την πλευρά της την αυταρχική παρέκκλιση ενός ηγέτη τον οποίο κατηγορεί πως προσπαθεί να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν προχώρησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις. Περίπου 47.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί – πολλοί δημοσιογράφοι αντιπολιτευόμενων μέσων – και 100.000 έχουν καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα εξαιτίας των φερόμενων σχέσεών τους με τους πραξικοπηματίες. Επίσης σε πολλά ΜΜΕ της χώρας μπήκε λουκέτο. 

Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις επέκριναν τις τελευταίες εβδομάδας την εντελώς άνιση προεκλογική εκστρατεία, στην οποία το κυβερνητικό μήνυμα κυριάρχησε στους δρόμους και στα ΜΜΕ. Μάλιστα το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα, αναγκάστηκε να κάνει εκστρατεία με τους δύο συμπροέδρους του στη φυλακή, καθώς κατηγορούνται ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. 

Από τη φυλακή ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, σε μήνυμα, που έστειλε μέσω δικηγόρου του, προβλέπει ότι ένα μεγάλο μέρος των κουρδικής καταγωγής Τούρκων ψηφοφόρων, που είχε ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν, θα ψηφίσει «όχι» λόγω της σκληρής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου απέναντι στους Κούρδους και της ακύρωσης της δημοκρατίας.

Καμία πρόβλεψη για το ενδεχόμενο ενός «όχι»

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας βλέπουν την κοινωνική πόλωση στην Τουρκία να συνεχίζεται, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, και περιλαμβάνουν κλυδωνισμούς στην πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με την Duetsche Welle, αν η πλειοψηφία πει «ναι» τότε, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες, «την αμέσως επόμενη ημέρα» θα έρθει στη βουλή η πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής. 

Παράλληλα η Άγκυρα θα ζητήσει συζήτηση σε νέα βάση της σχέσης της με την ΕΕ, αν και η επαναφορά της θανατικής ποινής ουσιαστικά ακυρώνει την ενταξιακή της διαδικασία. Τα επόμενα βήματα του προέδρου Ερντογάν θα είναι να γίνει και αρχηγός κόμματος και να προχωρήσει σε αλλαγές δικαστών στο ανώτατο και το συνταγματικό δικαστήριο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα συνεχιστεί «όσο χρειάζεται» και η χώρα θα βαδίσει για εκλογές το 2019. Αυτά για το «ναι». Για το ενδεχόμενο ενός «όχι» δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη.

Διαβάστε επίσης: