Πάνω από 125 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή όπως αναφέρει σε έκθεσή της η UNICEF, η οποία σημειώνει πως «παρά τη συντριπτική εναντίωση στην επιβλαβή πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων περίπου 30 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο να την υποστούν μέσα στην επόμενη δεκαετίας».

Ads

 
Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης «η πλειοψηφία των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες όπου επικρατεί η πρακτική της κοπής/ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων αντιτάσσεται στην επιβλαβή αυτή πρακτική».
 
Στην έκθεση «Ακρωτηριασμός/Αποκοπή των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων: Μια στατιστική επισκόπηση και διερεύνηση της δυναμικής για αλλαγή» αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη συλλογή δεδομένων και ανάλυσης πάνω σε αυτό το ζήτημα μέχρι σήμερα.
 
Έρευνες σε 29 χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου κυρίως επικρατεί η πρακτική, δείχνουν ότι τα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να την υποστούν σε σχέση με πριν από 30 χρόνια και ότι η υποστήριξη υπέρ αυτής πρακτικής παρουσιάζει υποχώρηση, ακόμη και σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Σουδάν όπου η εξάπλωση παραμένει σχεδόν καθολική.
 
Όμως, όπως σημειώνει η UNICEF, παρά την πτώση της υποστήριξης, εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο. Η έκθεση αναδεικνύει επίσης το χάσμα μεταξύ των προσωπικών απόψεων των ανθρώπων σχετικά με αυτή την πρακτική και την εδραιωμένη αίσθηση κοινωνικής υποχρέωσης που τροφοδοτεί τη συνέχιση της, που επιδεινώνεται από την έλλειψη ανοικτής επικοινωνίας σχετικά με αυτό το ευαίσθητο και ιδιωτικό ζήτημα.
 
«Ο ακρωτηριασμός ή αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια παραβίαση των δικαιωμάτων ενός κοριτσιού για υγεία, ευημερία και αυτοδιάθεση», δηλώνει η Geeta Rao Gupta, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF. «Αυτό που είναι σαφές από την έκθεση αυτή είναι ότι η νομοθεσία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Η πρόκληση τώρα είναι να αφήσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες, τα αγόρια και τους άνδρες μιλήσουν δυνατά και ξεκάθαρα και να δηλώσουν ότι επιθυμούν τον τερματισμό της επιβλαβούς αυτής πρακτικής.»
 

 

Η έκθεση της UNICEF διαπιστώνει μέσω ερευνών, όχι μόνο ότι τα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες εναντιώνονται σε αυτή την πρακτική, αλλά ότι ένας σημαντικός αριθμός ανδρών και αγοριών αντιτίθενται επίσης. Σε τρεις χώρες, το Τσαντ, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες επιθυμούν τον τερματισμό της.
 
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι σε περισσότερες από τις μισές, από τις 29 χώρες όπου επικεντρώνεται το πρόβλημα, σήμερα, τα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν θύματα της πρακτικής αυτής από ότι οι μητέρες τους. Για παράδειγμα στην Κένυα και την Τανζανία τα κορίτσια μεταξύ 15-19 ετών διατρέχουν τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο από τις γυναίκες ηλικίας 45-49 ετών.
 
Η εξάπλωσή της έχει μειωθεί έως και κατά το ήμισυ σχεδόν μεταξύ των εφήβων κοριτσιών στο Μπενίν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.
 
Τέλος η έκθεση περιγράφει τα βασικά βήματα που απαιτούνται για την εξάλειψή της στα οποία συμπεριλαμβάνεται η συνεργασία με τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις και όχι η εναντίωση σε αυτές, η προσπάθεια για αλλαγή της ατομικής στάσης των ανθρώπων σχετικά με αυτήν καθώς και η συνέχιση της συγκέντρωσης στοιχείων για την ενημέρωση των σχετικών πολιτικών και προγραμμάτων.

Ads