Με αίμα έληξε η ομηρία του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, τον οποίο μέλη της εκτός νόμου οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο κρατούσαν όμηρο από το πρωί. Πρόκειται για τον εισαγγελέα ο οποίος έχει αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποίησαν επιχείρηση εντός του Δικαστικού Μεγάρου της Κωνσταντινούπολης, σκοτώνοντας τους δύο δράστες της ομηρίας και τραυματίζοντας σοβαρά τον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, δεν τα κατάφερε όμως και υπέκυψε στα τραύματα του.

Ads

Τον θάνατο του εισαγγελέα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ο εισαγγελέας «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο… τον χάσαμε παρ’ όλες τις προσπάθειές μας», ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου γιατροί του νοσοκομείου όπου είχε μεταφερθεί το θύμα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο εισαγγελέας δέχτηκε 3 σφαίρες στο κεφάλι και 2 στο σώμα του κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομίας και δραστών, όταν οι πρώτοι πραγματοποίησαν εισβολή με σκοπό την απελευθέρωση του.

Στο σημείο βρέθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επαίνεσε την αστυνομία για την προσπάθειά της και δήλωσε ότι«Δεν μπορούμε να υποτιμούμε τη σοβαρότητα αυτού του περιστατικού», σημειώνοντας ότι η ασφάλεια σε δικαστικά μέγαρα θα επανεξετασθεί.

Λίγο μετά την εισβολή της αστυνομίας στο δικαστικό μέγαρο, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο, στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις. Λίγο αργότερα αναρτήθηκε ένα ακόμη βίντεο με ένα ασθενοφόρο να αποχωρεί με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο. 

Ads

BREAKING: Intense gunfire outside the court house in #Istanbul where the prosecutor is being held – @KayipGulogg pic.twitter.com/LCJlow7wFy

Νωρίτερα, το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C) είχε δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία του εισαγγελέα με ένα όπλο στο κεφάλι του. Οι ένοπλοι ζητούσαν την ισόβια κάθειρξη για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για την υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν, την παράδοση των εν λόγω αστυνομικών σε λαϊκό δικαστήριο και την αθώωση όλων όσοι μετείχαν στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Ελβάν. Ο Μπερκίν Ελβάν σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από το κάνιστρο ενός δακρυγόνου από την αστυνομία κατά τις ταραχές στο Πάρκο Γκεζί στις 16 Ιουνίου 2013. Ο 15χρονος βρισκόταν σε κώμα επί 269 ημέρες και τελικά κατέληξε στις 11 Μαρτίου 2014.

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας είχε διοριστεί το περασμένο καλοκαίρι με νομοθετική πράξη από τον τότε πρωθυπουργό και σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρούσε μια εκκαθάριση στη δικαιοσύνη με στόχο να ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο. Εκείνη την περίοδο οι αρχές είχαν προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές αποκαλύπτοντας υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές κυβερνητικά στελέχη, που άγγιζαν και τον Ερντογάν. Από την τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζονταν πως πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη επίθεση καταδεικνύοντας τον Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής του διεθνούς ισλαμιστικού κινήματος «Χιζμέτ» και πρώην συμμάχου του Ερντογάν. Μεγάλο μέρος του τουρκικού δικαστικού συστήματος και της αστυνομίας απαρτιζόταν από οπαδούς του Γκιουλέν και ο Ερντογάν με επιχειρήσεις εκκαθάρισης προσπάθησε να αλλάξει τις ισορροπίες.