Κάνοντας το σήμα της νίκης και χειροκροτώντας τους ειρωνικά υποδέχτηκε τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς. Ο κ. Μλάντιτς που παρευρίσκεται στο δικαστήριο κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου.
 

Ads

Η σοβαρότερη κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι εκείνη της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα όπου το 1995 συνολικά έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο και έχει χαρακτηρίσει τις συνολικά 11 κατηγορίες «τερατώδεις».
 
Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της δίκης ο πολιτικός κατήγορος, Ντέρμοτ Γκρουμ, επισήμανε ότι θα αποδείξει την συμμετοχή του Μλάντιτς στα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται.
 
Σχεδόν σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, ο Μλάντιτς «έγινε αρχηγός του επιτελείου του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας» και άρχισε «την πλήρη προετοιμασία της εγκληματικής επιχείρησης που ήταν ήδη σε εξέλιξη», ανέφερε ο κατήγορος.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μλάντιτς έλεγχε τον βομβαρδισμό του Σεράγεβο, πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει ότι όλες οι επιθέσεις ήταν μέρος ενός μεγάλου σχεδίου για την εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων. Μάλιστα, επισήμανε, ότι η επιλογή του Μλάντιτς από τον (επίσης δικαζόμενο στο ICTY) Ράντοβαν Κάρατζιτς δεν ήταν τυχαία αλλά ήταν μέρος του στρατηγικού σχεδίου των Σερβοβοσνίων.
 
Διαπράχτηκαν στο πλαίσιο της εθνοκάθαρσης πολλά εγκλήματα σεξουαλικής βίας με θύματα γυναίκες και άνδρες, συνέχισε ο κατήγορος που επισήμανε, σε άλλο σημείο, τον ρόλο των ελεύθερων σκοπευτών οι οποίοι δολοφόνησαν πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων του Σεράγεβο.
 
Η ανάγνωση του κατηγορητηρίου συνεχίζεται την Πέμπτη.
 
Ο 70χρονος Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη πέρυσι το Μάιο και κρατείται στην ίδια φυλακή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η εισαγγελία έχει αναγγείλει ότι έχουν κληθεί 413 μάρτυρες, ενώ η πρώτη ακρόαση θα γίνει στις 29 Μαΐου. Σύμφωνα, όμως με το δικαστήριο, μάλλον θα καθυστερήσει.