Ένα ειρηνευτικό σχέδιο αποτελούμενο από 14 σημεία για τον τερματισμό της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία παρουσίασε την Παράσκευη ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. «Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, θα υπογράψει άμεσα διάταγμα για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Αυτό γίνεται ώστε οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα τους. Όσοι δεν το πράξουν, θα εξοντωθούν», αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών. Η κατάπαυση πυρός θα έχει γίνει μέχρι τις 27 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Ποροσένκο. Παρόλα αυτά, η μονομερής κατάπαυση πυρός χαρακτηρίστηκε από την Μόσχα ως ένα ακόμη τελεσίγραφο προς τους αυτονομιστές. 

Ads

Στο μεταξύ, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επανέκτησαν τον έλεγχο των συνόρων με τη Ρωσία και μπορούν πλέον να εμποδίζουν την μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Μόσχα ότι την Παρασκευή ανέπτυξε και πάλι δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ενώ το Κρεμλίνο ζητά την συγγνώμη του Κιέβου για τον τραυματισμό Ρώσου συνοριοφύλακα. 

Το σχέδιο περιλαμβάνει αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων, εγγυήσεις για τη δημιουργία διαδρόμου «για τους Ρώσους και Ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», την αποκέντρωση της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του συντάγματος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου Inter TV.

Μεταξύ των υπολοίπων σημείων περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των ομήρων, η δημιουργία μίας ουδέτερης ζώνης πλάτους 10 χιλιομέτρων στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, η αμνήστευση όσων έχουν καταθέσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και ο τερματισμός της παράνομης κατοχής κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, που τελούν υπό τον έλεγχο των αποσχιστών.

Ads

Στο ειρηνευτικό σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η ταχεία οργάνωση τοπικών βουλευτικών εκλογών και πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην περιοχή.

Ωστόσο, στο ειρηνευτικό σχέδιο των 14 σημείων δεν υπάρχει αναφορά στην μονομερή κατάπαυση του πυρός, που προαναγγέλθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας την Τετάρτη.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του πρώτου, με σκοπό να συζητήσουν την εφαρμογή σχεδίου εκεχειρίας.

«Ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον αρχηγό του ρωσικού κράτους για τα κύρια σημεία του σχεδίου του για τη διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του ο Πούτιν, επιμένει στην ανάγκη να «τερματισθεί αμέσως η στρατιωτική επιχείρηση» που έχει εξαπολύσει το Κίεβο εναντίον των φιλορωσικών αυτονομιστικών πολιτοφυλακών στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Πέτρο Ποροσένκο «ανέπτυξε τις θεμελιώδεις θέσεις του και ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου στην ανατολική Ουκρανία», επιμένοντας στην ανάγκη να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τους αυτονομιστές, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Το Κίεβο επανέκτησε τον έλεγχο των συνόρων με τη Ρωσία

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Μιχαϊλο Κόβαλ, ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επανέκτησαν τον έλεγχο των συνόρων με τη Ρωσία. «Οι δυνάμεις μας περικύκλωσαν την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα και επανέκτησαν τον έλεγχο στην ουκρανική μεθόριο. Την περασμένη εβδομάδα αποκλείσαμε την πιθανότητα μεταφοράς από τη Ρωσική Ομοσπονδία στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε ο υπουργός στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της η Μόσχα, μέσω του εκπροσώπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ντιμίτρι Πεσκόφ, υποστηρίζει ότι δεν συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία αλλά ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων.

Παράλληλα, μαίνονται για δεύτερη συναπτή μέρα οι σφοδρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι σκοτώθηκαν περίπου 300 φιλορώσοι αυτονομιστές. Ο απολογισμός αναφορικά με τα θύματα από την πλευρά των φιλορώσων αυτονομιστών δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί. Πάντως από νυχτερινό βομβαρδισμό στο Σλαβιάνσκ έχασε την ζωή του ένα πεντάχρονο αγόρι και η μητέρα του.