Δεν είναι λίγοι οι εφευρέτες που έπεσαν θύματα της ιδιοφυΐας τους. Στην ιστορία υπάρχουν σημαντικά παραδείγματα επιστημόνων που βρήκαν τραγικό θάνατο από προϊόν ή μηχάνημα που επινόησαν και σχεδίασαν οι ίδιοι. Αναμεσά τους ο «ιπτάμενος ράφτης», ο εφευρέτης των περιστροφικών μηχανών εκτύπωσης και η Marie Curie. Διαβάστε τις ιστορίες τους. 

Ads

Sylvester H. Roper – O γύρος του θανάτου

image

Την 1η Ιουνίου του 1896, ο Sylvester H. Roper οδηγούσε ένα καινούργιο μοντέλο τρίτροχου ποδηλάτου που δημιούργησε ο ίδιος. Επρόκειτο για ένα ποδήλατο με ατμομηχανή. Ο Roper οδηγούσε για αρκετή ώρα κοντά στη γέφυρα του Harvard, στη Μασσαχουσέττη. Κάποια στιγμή άρχισε να ταλαντεύεται, χάνοντας την ισορροπία του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, έπεσε κάτω, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά το κεφάλι του και να πεθάνει ακαριαία. Η αυτοψία έδειξε ως αιτία θανάτου την καρδιακή ανεπάρκεια. Παραμένει όμως άγνωστο αν η καρδιά ή η κατασκευή του τον πρόδωσε πρώτη.

Ads

Franz Reichelt – Ο ιπτάμενος ράφτης

image

Ο Franz Reichelt, ήταν ένας Γάλλος, αυστριακής καταγωγής, ράφτης, εφευρέτης και πρωτοπόρος στο αλεξίπτωτο. Γνωστός και ως ο «Ιπτάμενος Ράφτης», έχει μείνει στην ιστορία για το άλμα θανάτου που έκανε από τον Πύργο του Άιφελ, κατά τη διάρκεια δοκιμής ενός αλεξίπτωτου που είχε σχεδιάσει ο ίδιος.

Ο Reichelt είχε παθιαστεί με την ιδέα της κατασκευής ενός κουστουμιού για πιλότους, το οποίο θα μετατρεπόταν σε αλεξίπτωτο σε περίπτωση πτώσης και αναγκαστικής εγκατάλειψης του αεροσκάφους. Καθώς τα αρχικά πειράματα που διεξήγαγε με ανδρείκελα από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας του είχαν στεφθεί με επιτυχία, θέλησε να δοκιμάσει και ο ίδιος το κουστούμι, πέφτοντας από τον Πύργο του Άιφελ.

Έτσι, στις αρχές του Φλεβάρη του 1912, ο Reichelt ανακοίνωσε στον Τύπο ότι είχε τελικά λάβει άδεια να πραγματοποιήσει ένα πείραμα στον Πύργο του Άιφελ για να αποδείξει την αξία της εφεύρεσής του. Όταν έφτασε η ώρα του πειράματος, ο εφευρέτης ανέβηκε τον Πύργο φωνάζοντας στον κόσμο και στους δημοσιογράφους που είχαν μαζευτεί για να τον παρακολουθήσουν «À bientôt», που στα γαλλικά σημαίνει «θα τα πούμε σε λίγο».

Δυστυχώς, όταν ξεκίνησε την πτώση, το αλεξίπτωτο, το οποίο φαινόταν να είναι μισάνοιχτο, δίπλωσε γύρω του και ο Reichelt έπεσε κατακόρυφα στο παγωμένο έδαφος, στους πρόποδες του πύργου. Σύμφωνα με τη Le Petit Parisien, το δεξί πόδι και χέρι του ήταν καταστραμμένα, το κρανίο και η σπονδυλική στήλη του σπασμένα, και ο ίδιος αιμορραγούσε από το στόμα, τη μύτη και τα αυτιά του, ενώ τα μάτια του ήταν ανοιχτά, διεσταλμένα με τρόμο.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=nQISc89DEOI]

William Bullock – Ο άτυχος εφευρέτης

image

Ο William Bullock γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1813. Έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία και ανατράφηκε από τον αδελφό του. Στα νιάτα του, εργάστηκε μαζί με τον αδελφό του ως μηχανικός. Η εμμονή του με τα βιβλία τον οδήγησε να αποκτήσει ιδιαίτερες γνώσεις στη μηχανική. Σε ηλικία 21 ετών, διηύθυνε το δικό του κατάστημα μηχανημάτων στη Σαβάνα της Τζόρτζια. Ο William Bullock εφήυρε μεταξύ άλλων τις περιστροφικές μηχανές εκτύπωσης έντυπου τύπου (εφημεριδών).

Δυστυχώς, όμως, στις 3 Απριλίου του 1867, σκοτώθηκε από μια δίκη του εφεύρεση. Ο Bullock προσπάθησε να κλωτσήσει ένα κινητήριο ιμάντα σε μια τροχαλία ενός πιεστηρίου που είχε κατασκευάσει ο ίδιος. Το πόδι του πιάστηκε στο μηχάνημα και καταστράφηκε. Μετά από μερικές ημέρες, ανέπτυξε γάγγραινα. Στις 12 Απριλίου 1867, ο Bullock πέθανε κατά τη διάρκεια εγχείρησης ακρωτηριασμού. 

Alexander Bogdanov – Αναζητώντας την αιώνια νιότη

image

Ο Alexander Bogdanov ήταν γιατρός, φιλόσοφος και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας από τη Λευκορωσία. Ήταν μέλος της μπολσεβίκικης φράξιας του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, αντίπαλος του Βλαντιμίρ Λένιν. Πέθανε στις 7 Απριλίου το 1928 κατά τη διάρκεια πειράματος για τη μετάγγιση αίματος, με σκοπό να επιτύχει την αιώνια νεότητα ή τουλάχιστον μερική αναζωογόνηση. Ο θάνατος προήλθε αφότου έκανε μετάγγιση στον εαυτό του το αίμα ενός φοιτητή που έπασχε από ελονοσία και φυματίωση.

Εντούτοις, μερικοί μελετητές (π.χ.ο  Λόρεν Γκράχαμ) αναφέρουν ότι ο θάνατός του μπορεί να ήταν αυτοκτονία, εξαιτίας μιας περίεργης και έντονης πολιτικής επιστολής που είχε γράψει λίγο νωρίτερα. Άλλοι, τέλος, αποδίδουν το θάνατό του σε ασυμβατότητα του τύπου αίματος που μετάγγισε στον εαυτό του, καθώς εκείνη την εποχή η επιστήμη δεν είχε προχωρήσει αρκετά σε αυτό το πεδίο. 

Marie Curie – Θύμα της ιδιοφυΐας της

image

Πρόκειται για τη γνωστή φυσικό και χημικό που διεξήγαγε την πρωτοποριακή έρευνα σχετικά με τη ραδιενέργεια και έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ και η μοναδική που κατάφερε να κερδίσει και δεύτερο. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, και το 1995 έγινε η πρώτη γυναίκα που ενταφιάσθηκε στο Πάνθεον του Παρισιού.

Μεταξύ άλλων, εφηύρε τη διαδικασία απομόνωσης του ραδονίου αφότου είχε ανακαλύψει τα ραδιενεργά στοιχεία ράδιο και πολώνιο. Τελικά, πέθανε από απλαστική αναιμία, η οποία ήταν αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία που είχε προέλθει από την έρευνα των υλικών της. Οι κίνδυνοι από την ακτινοβολία δεν ήταν ακόμα γνωστοί.