Σε διόρθωση της εκτίμησης για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με το νέο κοροναϊό προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κάνοντας λόγο για «λάθος διατύπωση» στις προηγούμενες εκθέσεις του, χαρακτηρίζει την απειλή «υψηλή» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτρια». 

Ads

Μέχρι τώρα, ο ΠΟΥ σημείωνε στις εκθέσεις του ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο». «Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού.

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «το διορθώσαμε». 

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης του κοροναϊού. Από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου. Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο». Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

Ads

Πάντως και οι τοπικές αρχές της Ουχάν, της πόλης από ξεκίνησε ο κοροναϊκός προχώρησαν στην ομολογία ότι και υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη και απέκρυψαν κρίσιμα δεδομένα για το ξέσπασμα της επιδημίας. 

«Δεν αποκαλύψαμε πληροφορίες εγκαίρως και επίσης δεν αξιοποιήσαμε χρήσιμες πληροφορίες για να βελτιώσουμε τη δουλειά μας», ανέφερε ο δήμαρχος της Ουχάν, Ζου Σιανγουάνγκ, παραδεχόμενος ότι οι τοπικές αρχές υπέπεσαν σε απαράδεκτα λάθη και απέκρυψαν από τους πολίτες κρίσιμα δεδομένα για το ξέσπασμα του δυνητικά θανατηφόρου κοροναϊού 2019-nCoV. 

Παραδέχτηκε επίσης ότι πέντε από τα έντεκα εκατομμύρια κατοίκους της Ουχάν, την είχαν εγκαταλείψει λόγω των εορτασμών για την κινεζική Πρωτοχρονιά πριν επιβληθεί η μαζική
καραντίνα στην πόλη και στα γειτονικά αστικά κέντρα της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι την περασμένη Πέμπτη.

Ο δήμαρχος προσφέρθηκε να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ωστόσο πως η τοπική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να λάβει άδεια προτού δημοσιοποιήσει πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό. Οι πολίτες είναι πάντως οργισμένοι για την καθυστερημένη ανταπόκριση των αρχών μπροστά στην πολύ σοβαρή υγειονομική κρίση.