Οι πολίτες της Ελβετίας, όπου συχνά διεξάγονται δημοψηφίσματα για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, καλούνται να ψηφίσουν σήμερα για μια πρόταση σχετικά με την απέλαση αλλοδαπών από τη χώρα στην περίπτωση που αυτοί παραβιάζουν το νόμο. Η απέλαση, βάσει της πρότασης, θα γίνεται για οποιοδήποτε αδίκημα, από την  παραβίαση του ορίου ταχύτητας ως την ανθρωποκτονία.

Ads

Την εν λόγω πρόταση κατέθεσε το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP). Σημειώνεται πως οι ξένοι αποτελούν αυτή τη στιγμή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Αν και η Ελβετία δεν είναι στην ΕΕ, Βρυξέλλες και Βέρνη κατέληξαν το 1999 σε μια συμφωνία για την εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων. Με βάση αυτή τη συμφωνία, οι πολίτες της Ελβετίας και της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα από τη μια στην άλλη.

Πάνω από ένα εκατομμύριο υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ ζουν μόνιμα σήμερα στην Ελβετία, ενώ περίπου 300.000 περνούν τα σύνορα καθημερινά για να πάνε στις δουλειές τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Ads

Η πρόταση του SVP έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς, κρατικές υπηρεσίες, οργανώσεις, πολίτες και εταιρείες, πολλές από αυτές είναι πολυεθνικές στις οποίες απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός ξένων. Την πρόταση, που τίθεται σήμερα σε δημοψήφισμα, επέκρινε και η Ελβετή υπουργός Δικαιοσύνης Σιμονέτα Σομαρούγκα, χαρακτηρίζοντας την «απάνθρωπη» και κρίνοντας ότι αποσκοπεί να θέσει την Ελβετία υπεράνω και πέραν του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια γραμματέας του SVP Ζίλβια Μπερ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι η χώρα της δεν έχει επιδείξει αρκετά σκληρή στάση έναντι των εγκληματιών και δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει την απειλή απέλασης ως αποτρεπτικό μέσο. Ο Γκρέγκορ Ρουτς, άλλο ένα μέλος του κόμματος, ισχυρίστηκε ότι αλλοδαποί διαπράττουν το 73% των διαρρήξεων, το 61% των βιασμών και το 58% των ανθρωποκτονιών στην Ελβετία, επικαλούμενος στατιστικές της αστυνομίας.