Δεκάδες εταιρίες της Κίνας παράγουν και εξάγουν «εργαλεία βασανισμού»: από όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης μέχρι μπαστούνια με μεταλλικά καρφιά. Οι εξαγωγές γίνονται προς χώρες με χαμηλό σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.

Ads

Περισσότερες από 130 εταιρίες εμπλέκονται στην παραγωγή ή στο εμπόριο αυτού του εξοπλισμού που κυρίως στοχεύει στις υπηρεσίες αστυνόμευσης. Πριν μια δεκαετία αυτός ο αριθμός ήταν 28, κατά την έκθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι «τα εργαλεία βασανισμού χρησιμοποιούνται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικές δυνάμεις στην Αφρική και σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας».

«Την ώρα που κάποιες εξαγωγές χρησιμοποιούνται αναμφίβολα σε νόμιμες επιχειρήσεις αστυνόμευσης, η Κίνα έχει εξάγει εξοπλισμό που έχει απάνθρωπα αποτελέσματα ή που επιτρέπει την συνέχιση της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ξένες υπηρεσίες επιβολής νόμου», συνεχίζει.

Ads

Μια εταιρία, η China Xining/Export Corporation, που διαφημίζει χειροπέδες, όπλα τέιζερ, και καρέκλες με λουριά, δήλωσε το 2012 ότι έχει σχέσεις με περισσότερα από 40 κράτη της Αφρικής.

Η Κίνα από την πλευρά της αντέδρασε στην έκθεση λέγοντας ότι «η Διεθνής Αμνηστία μονίμως κατηγορεί την Κίνα» και αμφισβήτησε την εγκυρότητα των στοιχείων.

Όμως σύμφωνα με το Al Jazeera η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Αφρική ενώ η κυβέρνησή της ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι πάνω από την μισή βοήθεια που στέλνει στο εξωτερικό (περίπου 14 δις δολάρια) πήγαν στα κράτη αυτής της ηπείρου το 2010 και το 2012.

Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι είδε σε φωτογραφίες τα συγκεκριμένα «εργαλεία» στα χέρια αστυνομικών στην Γκάνα, στην Σενεγάλη, στην Αίγυπτο και την Μαδαγασκάρη.

Παράλληλα, η Κίνα ετοιμάζει νόμο ύστερα από δικαστική απόφαση που απαγορεύει πλέον την χρήση βασανιστηρίων για την απόσπαση ομολογίας.