Ο ιστότοπος WikiLeaks γιορτάζει σήμερα δέκα χρόνια από την ίδρυση του -4 Οκτωβρίου 2006- και ο ιδρυτής του, Τζούλιαν Ασάνζ υπόσχεται ότι το φαινόμενο των διαδικτυακών διαρροών εγγράφων θα συνεχιστεί «επ’ αόριστον».

Ads

«Οι επιθέσεις εναντίον μας μας κάνουν πιο δυνατούς», διαβεβαίωσε ο Ασάνζ, ο οποίος ζει αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο από το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, μιλώντας στο Der Spiegel.

Δέκα εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, κατά μέσο όρο 3.000 την ημέρα, διέρρευσαν τα τελευταία 10 χρόνια.

Δέκα εκατομμύρια έγγραφα

28 Νοεμβρίου 2010: Το WikiLeaks προκάλεσε ρίγη στο αμερικανικό διπλωματικό σώμα δημοσιεύοντας δεκάδες χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα με τη βοήθεια πέντε μεγάλων διεθνών εφημερίδων (New York Times, Guardian, Spiegel, Le Monde, El Pais).

Μετά το cablegate, τη διαρροή περισσότερων από 250.000 απόρρητων εγγράφων που αποκάλυπταν τις κρυφές πτυχές της αμερικανικής διπλωματίας, ο ιδρυτής του ιστότοπου Ασάνζ έγινε ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός των ΗΠΑ.

Ads

Πάντως το WikiLeaks έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2009 όταν δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα μπίπερ που εστάλησαν στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ένα ολέθριο λάθος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, μια επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο δύο εργαζόμενων στο Reuters, και στη συνέχεια χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα για το Αφγανιστάν.

Συνολικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα έχουν αποκαλυφθεί μέσω του ιστότοπου.

image

Ένταλμα σύλληψης

Είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τον WikiLeaks από τον ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο 45χρονος Αυστραλός βρίσκεται αντιμέτωπος από τον Αύγουστο του 2010 με ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Σουηδία. Κατηγορείται για βιασμό -κατηγορία την οποία αρνείται.

Προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, και πιθανόν στη συνέχεια στις ΗΠΑ, ο πρώην χάκερ έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Στις αρχές του έτους μια επιτροπή του ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει την κράτησή του αυθαίρετη και ζήτησε την απελευθέρωσή του, μια απόφαση που όμως δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σνόουντεν και Μάνινγκ

Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks δεν θα ήταν εφικτές χωρίς τη συνδρομή της Αμερικανίδας τρανσέξουαλ στρατιωτικού Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην Μπράντλεϊ Μάνινγκ, η οποία έδωσε στον ιστότοπο περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα. Τον Αύγουστο του 2013 η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξη από στρατοδικείο, ποινή που εκτίει σε στρατιωτική φυλακή.

Εξάλλου και ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρτ Σνόουντεν, ο οποίος το 2013 αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της υπηρεσίας, έχαιρε της ενεργούς υποστήριξης του WikiLeaks, αν και δεν επέλεξε τον ιστότοπο αυτόν για να κάνει τις αποκαλύψεις του.

Χόλιγουντ

Το Χόλιγουντ ασχολήθηκε με το φαινόμενο WikiLeaks με την ταινία «Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο» (The fifth estate), το οποίο σκηνοθέτησε το 2013 ο Μπιλ Κόντον.

Εφέτος, παρουσιάστηκε στις Κάννες το ντοκιμαντέρ με τίτλο Risk, το οποίο ασχολείται επίσης με την ιστορία του ιστότοπου. Η σκηνοθέτις του Λόρα Πόιτρας έχει βραβευθεί με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Citizenfour», που παρουσιάζει την ιστορία του Έντουαρτ Σνόουντεν.

Εξάλλου, ο Ασάνζ έχει εμφανιστεί να παίζει τον εαυτό του σε ένα επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων The Simpsons, ενώ έχει επίσης δώσει την έμπνευση για έναν χαρακτήρα στο 36ο άλμπουμ του Αστερίξ «Ο πάπυρος του Καίσαρα».

Νέες αποκαλύψεις

Ο Ασάνζ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιοποιήσει περίπου ένα εκατομμύριο έγγραφα που θα αφορούν την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ασάνζ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε υποστηρικτές του στο Βερολίνο -μέσω βιντεοδιάσκεψης- και υποσχέθηκε ότι «Όλα τα έγγραφα που αφορούν τις αμερικανικές εκλογές θα δημοσιοποιηθούν πριν από την 8η Νοεμβρίου» (ημέρα των αμερικανικών εκλογών).