«Η Τουρκία κέρδισε τη στήριξη Μπάιντεν για τις αναβαθμίσεις των F-16». Αυτός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του  Bloomberg, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και λίγες ώρες, επίσης, αφότου ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε στη Βουλή να υποβαθμίσει το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για διαδικαστικό θέμα.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και την αναβάθμιση εξοπλισμού στον τουρκικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Οι ανεπίσημες αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν στο Κογκρέσο περιλαμβάνουν την προτεινόμενη πώληση πυραύλων Sidewinder, πυραύλων Amraam και ενημερώσεις λογισμικού και υλικού στα πιλοτήρια F-16 που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία.

Η αγορά όπλων της Τουρκίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί πριν από μια επίσημη ανακοίνωση.

Ads

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ένα email, ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σχέση τους με την Τουρκία και ότι η συνεχιζόμενη ικανότητά της χώρας να λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα.