Είτε είναι εμπορικός πόλεμος, είτε τεχνολογικός πόλεμος, το μέλλον μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα είναι γεμάτο ανταγωνισμό. Το εμπόριο και ο ανταγωνισμός για την υπεροχή στην τεχνητή νοημοσύνη συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή αλλά υπάρχει ακόμη ένας τομέας όπου η μάχη διεξάγεται με εξίσου μεγάλη αγριότητα: είναι ο τομέας της βιοτεχνολογίας. 

Ads

Παρακολουθώντας τη χρήση της τεχνολογίας τόσο στη γεωργία, όσο και στην υγειονομική περίθαλψη, μπορεί κανείς να δει κάποιες σαφείς ενδείξεις για το πού κατευθύνεται αυτή τη τάση. Όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και τη γεωργία, οι ΗΠΑ αναμένεται να εγείρουν ζήτημα σχετικά με την εθνική ασφάλεια όπως έκανε πρόσφατα με τις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα έχει άλλο ένα πεδίο ανταγωνισμού με το Πεκίνο αφού οι περιορισμοί στη δημογραφία και τους πόρους της Κίνας διασφαλίζουν ότι θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας προς το συμφέρον της εθνικής της ασφάλειας. 

Από την ανάπτυξη των μηχανών έως τα λιπάσματα, η τεχνολογία υποβοηθά εδώ και χρόνια την βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών. Η εμφάνιση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών από τη δεκαετία του 1990 σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής στη γεωργία, συνδέοντάς τη στενότερα με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και όλους τους συναφείς κανονισμούς που τα συνοδεύουν. Η υιοθέτηση τους καθεστώτος πνευματικής ιδιοκτησίας θα ήταν ιδιαιτέρως επιθυμητή για χώρες που επιθυμούν να αναπτύξουν τη δική τους γεωργική βιοτεχνολογία. 

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ενός βιοτεχνολογικού τομέα τόσο για τη γεωργία όσο και για την υγειονομική περίθαλψη θα βοηθούσε την Κίνα να αντιμετωπίσει την δημογραφική κρίση κατά την οποία η γήρανση του πληθυσμού θα μειώσει τον αριθμό των διαθέσιμων αγροτών αυξάνοντας παράλληλα το κόστος φροντίδας για τον ολοένα και μεγαλύτερο ηλικιωμένο πληθυσμό. Το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο χαρακτήρισε τη βιοτεχνολογία ως τον βασικό τομέα στον οποίο πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις σε πολλές από τις πρόσφατες πολιτικές οδηγίες του.

Ads

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν εξαγοράσει άλλες (και την πνευματική ιδιοκτησία τους) στους τομείς της γεωργικής βιοτεχνολογίας ώστε να αναπτύξουν τον βιοτεχνολογικό τομέα της Κίνας. Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα η Syngenta, η τεράστια εταιρεία γεωργικής βιοτεχνολογίας με προϋπολογισμό έρευνας και ανάπτυξης άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη σπόρων και χημικών ουσιών που προστατεύουν τις καλλιέργειες. Οι προσδοκίες σε αυτούς τους τομείς είναι σημαντικές για την Κίνα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ζητήματα τόσο της μολυσμένης Γης, όσο και των περιορισμένων υδάτινων πόρων. 

Σύμφωνα με το Stratfor, εκτός από τις επενδύσεις στη βιοτεχνολογία, υπήρξαν επίσης κλοπές, καθώς το 2013, επτά Κινέζοι υπήκοοι κατηγορήθηκαν ότι κλέβουν γενετικά τροποποιημένους σπόρους καλαμποκιού της Monsanto. Ένας άλλος Κινέζος υπήκοος καταδικάστηκε για κλοπή γενετικώς τροποποιημένου ρυζιού από την Ventria Biosciences. Παρόλο που διαθέτει σημαντική ερευνητική βάση για τη γενετική τροποποίηση των φυτών, η Κίνα σπάνια έκανε το άλμα από την έρευνα στο εμπορεύσιμο προϊόν. Πλέον ενδιαφέρεται για την απόκτηση πρόσβασης στην αναπτυγμένη τεχνολογία που μπορεί να την βοηθήσει να αναπτύξει αυτούς τους τομείς στην εγχώρια αγορά. Στο μέλλον, ωστόσο, η Κίνα αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων όπου είναι πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αναφορικά με την εγχώρια τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων και των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών, ανησυχεί εδώ και καιρό την ασφάλεια των ΗΠΑ, με την Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων να αξιολογεί κατά πόσο οι ξένες επενδύσεις σε εταιρείες των ΗΠΑ δημιουργούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. 

Οι Κινέζοι ερευνητές σημειώνουν μεγάλη πρόοδο στις τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων, όπως το CRISPR. Τουλάχιστον το 42% όλων των νέων τεχνικών που αναπτύχθηκαν μεταξύ του 2014 και του 2017 δημιουργήθηκαν στην Κίνα, όπως σημειώνει μια λεπτομερής επιστημονική ανασκόπηση για τις Βιοεπιστήμες του 2017. Το ρύζι, ένα πολιτιστικό βασικό στοιχείο της Κίνας, ήταν μακράν το πιο μελετημένο φυτό κατά την περίοδο 2014-17, σύμφωνα με την ίδια ανασκόπηση. 

Οι μελέτες στο ρύζι δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένης της σημασίας του για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Η επεξεργασία των γονιδίων χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη περισσότερο ανθεκτικών σε άλατα στελεχών ρυζιού, μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την ποιότητα των υδάτων της Κίνας. Ένα ρύζι ανθεκτικό στο κάδμιο ερευνάται επίσης καθώς τα τελευταία χρόνια το μολυσμένο ρύζι είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Κίνα. Η χώρα καθώς η αντίστροφή των επιπτώσεων της ρύπανσης είναι ιδιαίτερα αργή προσπαθεί να βρει νέους τρόπους για τη δημιουργία τροφίμων. Εκτός από το ρύζι, οι Κινέζοι ερευνητές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει την επεξεργασία γονιδίων για να δημιουργήσουν χοιρινό κρέας, ακόμη ένα βασικό τρόφιμο για την Κίνα, άπαχο. 

Παρά τα παραπάνω άλματα στο εργαστήριο, ο τομέας της γεωργικής βιοτεχνολογίας της Κίνας εξακολουθεί να μην είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες. Η χώρα δεν είναι σε θέση να παράγει καλλιέργειες σε εμπορική κλίμακα. Επιπλέον οι εγκρίσεις για νέα, εισαγόμενα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η Κίνα αναμφίβολα θα παραμείνει ένας βασικός παίκτης για τη γεωργική βιοτεχνολογία καθώς το τεράστιο μέγεθός της έχει τη δύναμη να επηρεάζει την παγκόσμια αγορά. Εκεί που όπως όλα δείχνουν, όμως, θα ισοφαρίσει άμεσα τις ΗΠΑ είναι η υγειονομική περίθαλψη. 

Αναφορικά με τις εφαρμογές CRISPR, η Κίνα είναι δεύτερη μόνο μετά τις ΗΠΑ στον αριθμό των κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών. Οι ΗΠΑ έχουν το 19% (447) από τα περισσότερα από 2.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που συνολικά σχετίζονται με την τεχνολογία CRISPR, ενώ η Κίνα κατέχει το 17% (410), σύμφωνα με την ανάλυση iRunway.

Ίσως είναι πιο ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς που κατατίθενται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε σύγκριση με το πού διεξάγεται η έρευνα. Οι ερευνητές που εδρεύουν στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη είναι πολύ πιο πιθανό να υποβάλλουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Κίνα. Αυτό δείχνει τη σημασία της χώρας στη μελλοντική παγκόσμια αγορά επεξεργασίας γονιδίων. Η Κίνα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της χρήσης CRISPR για σκοπούς υγειονομικής περίθαλψης. 

Οι Κινέζοι επιστήμονες ήταν εξάλλου οι πρώτοι που επεξεργάστηκαν το γονιδίωμα ενός ανθρώπινου εμβρύου και κατόπιν χρησιμοποίησαν τις τεχνικές CRISPR για τη θεραπεία 86 ασθενών, πολύ περισσότερων από κάθε άλλη δοκιμή μέχρι σήμερα. Παράλληλα οι ρυθμιστικοί κανόνες σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξασφαλίζουν ότι η Κίνα είναι πιθανόν να συνεχίσει, αν όχι να ηγηθεί στην έρευνα στον τομέα αυτό για τα επόμενα χρόνια. Αυτό φυσικά μπορεί να επαναφέρει ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.