Σε μία χαοτική συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από την εισβολή θυμωμένων Chavistas, η Γερουσία της Βενεζουέλας αποφάσισε την παραπομπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο για πραξικόπημα και παραβίαση του Συντάγματος.

Ads

Όπως μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με παρατηρητές η απόφαση είναι απίθανο να έχει συνέχεια, επειδή, αν και η Γερουσία  ελέγχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει επανειλημμένως ακυρώσει αποφάσεις του σώματος.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο απέρριψε την περασμένη Πέμπτη το αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ανακλητικού δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και να εκδιωχθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) από την εξουσία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χόρχε Μπόρχες κατηγόρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τον Μαδούρο για μπλοκάρισμα του δημοψηφίσματος.

Και πρόσθεσε: «Αντιμέτωποι με την εγκατάλειψη του συντάγματος, εμείς ως Κογκρέσο, δηλώνουμε πως βρισκόμαστε σε ανταρσία». 

Ads

Ωστόσο, η συνερίαση διακόπηκε από θυμωμένους υποστηρικτές του Μαδούρο, οι οποίοι εισέβαλαν στο κτίριο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

image

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ακύρωσε με απόφασή της τη συλλογή υπογραφών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποπομπή του προέδρου. 

image

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις την Τετάρτη σε όλη τη χώρα με κεντρικό σύνθημα «να επανακαταλάβουμε τη Βενεζουέλα βήμα-βήμα».

image

image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Βενεζουέλα, μια χώρα στο όριο

Ο ίδιος ο Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και άλλες χώρες για να συζητήσει το θέμα των τιμών του πετρελαίου, επανέλαβε με μήνυμα του ότι «η επανάσταση θα συνεχιστεί παρά τη συνεχή προσπάθεια της Δεξιάς που προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία με αντισυνταγματικές μεθόδους» και κατήγγειλε πραξικόπημα σε βάρος του.