Ο ιμάμης του σιιτικού τεμένους Ρίντα στη συνοικία Άντερλεχτ των Βρυξελλών, ηλικίας 46 ετών και πατέρας τεσσάρων παιδιών, σύμφωνα με τους πιστούς, έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά που ξέσπασε όταν ο ύποπτος έριξε βενζίνη σε αυτό το μεσημέρι. Άλλος υπεύθυνος του τεμένους που προσπάθησε μάταια μαζί με τον ιμάμη να σβήσει τη φωτιά, τραυματίστηκε ελαφρά από την εισπνοή καπνών. Το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου απέδωσε την ενέργεια σε «πρόβλημα σιιτών και σουνιτών».

Ads

 
Ο ύποπτος που έφερε μαχαίρι και τσεκούρι και που δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες της αστυνομίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ανακρίθηκε μετά τη σύλληψή του.
 
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, αρκετοί πιστοί περίμεναν έξω από το τέμενος για να προσευχηθούν όταν κάποιος που κρατούσε σακίδιο εισήλθε στο χώρο. «Μέσα στο σάκο υπήρχε ένα δοχείο με πετρέλαιο το οποίο εκείνος έριξε στο κέντρο του δωματίου», τονίζει ο κ. Laghmish και προσθέτει, «η φωτιά ξεκίνησε πολύ γρήγορα. Ο Ιμάμης προσπάθησε να τη σβήσει και εγκλωβίστηκε στο δωμάτιο».
 
Βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κατεστραμμένο τζαμί.
 
Τις ώρες μετά την πυρκαγιά, μουσουλμάνοι σιίτες στο Βέλγιο κατηγόρησαν το σουνιτικό κίνημα των σαλαφιστών, με βάση τις μαρτυρίες πιστών που ήταν παρόντες στο συμβάν.
 
Σύμφωνα με θρησκευτικό αξιωματούχο, στο τζαμί είχαν σταλεί κατά το παρελθόν απειλητικές επιστολές από σουνίτες, οι οποίες ήταν σχετικές με τη σύγκρουση στο Ιράκ. Ο αξιωματούχος κατηγόρησε «το γεμάτο μίσος κήρυγμα που γίνεται σε ορισμένα τζαμιά» σαλαφιστών της πόλης.

image

Από την πλευρά της, η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατος ενός ιμάμη πιθανώς έχει σχέση με ένα «πρόβλημα μεταξύ σουνιτών και σιιτών». Ένας άνδρας που θεωρείται ο μοναδικός ύποπτος, «εισήλθε φωνάζοντας φράσεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία», δήλωσε η Ζοέλ Μιλκέ στο δημόσιο ραδιόφωνο RTBF.
 
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Ωστόσο διατηρώ επιφυλακτικότητα καθώς η δικαιοσύνη πρέπει ακόμη να επιβεβαιώσει μια σειρά πραγμάτων», πρόσθεσε. «Το Βέλγιο δεν θα ανεχτεί αυτού του είδους την ενέργεια. Θα ληφθούν μέτρα»

Ads

Η σουνιτική κοινότητα στις Βρυξέλλες είναι πολύ μεγαλύτερη από το μικρό ποσοστό των σιιτών που ζουν στη βελγική πρωτεύουσα.