Την αναστολή της εκτέλεσης των προγραμμάτων της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών έως το τέλος του έτους ανακοίνωσε σήμερα η γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, μετά την απόσυρση της αμερικανικής συνεισφοράς προς αυτήν που σχετίζεται με την εισδοχή της Παλαιστίνης.

Ads

Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν να γίνει «μια εξοικονόμηση 35 εκατομμυρίων δολαρίων», τα οποία, μαζί με τη χρήση 30 εκατ. δολαρίων που προέρχονται από τα κεφάλαια διαχείρισης, θα καλύψουν το ταμειακό έλλειμμα του τρέχοντος έτους, που υπολογίζεται σε 65 εκατομμύρια δολάρια, είπε κατά το κλείσιμο της Γενικής Διάσκεψης της οργάνωσης στο Παρίσι.

 Στο μεταξύ στη Γερμανία τα κόμματα που υποστηρίζουν την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ απέρριψαν σήμερα ένα σχέδιο για να τεθεί σε αναστολή η ετήσια συνεισφορά της Γερμανίας στην UNESCO, απέρριψαν όμως και τους ισχυρισμούς των αντιπάλων τους ότι προσπάθησαν να τιμωρήσουν την Οργάνωση του ΟΗΕ για την εισδοχή της Παλαιστίνης ως μέλος της.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο γερμανικό κοινοβούλιο νωρίτερα αποκάλυψαν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU/CSU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες υπέβαλαν αίτηση στην επιτροπή προϋπολογισμού για να μπλοκάρει την ετήσια συνεισφορά της Γερμανίας ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Μερικές ώρες αργότερα όμως ο Χέρμπερτ Φρανκενχάουζερ, βουλευτής της CDU/CSU, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η πρόταση αποσύρθηκε και δεν θα τεθεί προς συζήτηση.

Η Γερμανία διαφοροποιήθηκε από τα άλλα έθνη της ΕΕ και ψήφισε κατά της ένταξης της Παλαιστίνης στην UNESCO τον περασμένο μήνα, ευθυγραμμιζόμενη με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει τότε ότι δεν υπήρχαν σχέδια να ανασταλεί η γερμανική οικονομική συνεισφορά προς την UNESCO.