Επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Καγιάρα, θέσης – κλειδί ενόψει της μεγάλης μάχης της Μοσούλης, του προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, πραγματοποίησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Ads

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Καγιάρα, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίγρη, περίπου 60χλμ νότια της Μοσούλης, υποστηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. «Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και επιτυγχάνει τους στόχους της», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ιρακινών δυνάμεων και πρόσθεσε:

«Τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης έχουν ανακαταληφθεί. Η πλειονότητα των τρομοκρατών έχει σκοτωθεί ή διαφύγει. Η Καγιάρα θα εκκαθαριστεί και η επιχείρηση θα τελειώσει γρήγορα, κάτι που θα ενισχύσει τα σχέδιά μας (…) για την τελική μάχη με σκοπό την απελευθέρωση της Μοσούλης».

Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προειδοποιούν πως η κατάσταση στη Μοσούλη του Ιράκ θα επιδεινωθεί ραγδαία, περιμένοντας μαζική φυγή αμάχων από την επίθεση για ανακατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές της ISIS.

Ads

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά περισσότερους χώρους για να στηθούν καταυλισμοί. «Πιστεύουμε πως στη Μοσούλη η κατάσταση όσον αφορά τον εκτοπισμό αμάχων θα επιδεινωθεί δραματικά» ανέφερε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Αντριάν Έντουαρντ.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε την ανάγκη χώρων για καταυλισμούς, σημειώνοντας τις δυσμενείς εκτιμήσεις για το μέγεθος του κύματος εξόδου. «Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις της στρατιωτικής επιχείρησης αναμένονται τεράστιες, επηρεάζοντας μέχρι και 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά.