Δεκαέξι Αφγανοί -ανάμεσά τους εννέα παιδιά- σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν όταν Αμερικανός στρατιώτης άνοιξε πυρ αδιακρίτως εναντίον τους τα ξημερώματα της Κυριακής έξω από τη βάση του στην επαρχία Κανταχάρ.

Ads

Οι μαρτυρίες των κατοίκων αναφέρουν ότι ο δράστης –που ενεργούσε μόνος όπως εκτιμούν οι ΗΠΑ– μπήκε σε τουλάχιστον τρία σπίτια και άρχισε να πυροβολεί. Στα θύματα περιλαμβάνονται εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες, βάσει ανακοίνωσης της αφγανικής προεδρίας.

Για «δολοφονίες εκ προθέσεως» μίλησε ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ζήτησε εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μακελειό ενώ ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν, διοικητής της ISAF, της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε ότι κάθε άτομο υπεύθυνο για τη σφαγή των 16 Αφγανών αμάχων θα «λογοδοτήσει πλήρως για τις πράξεις του» υποσχόμενος «μια γρήγορη και σε βάθος» έρευνα.

Ads

Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ανησυχούμε βαθύτατα από τις αρχικές πληροφορίες για το εν λόγω περιστατικό και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» ανέφερε από πλευράς της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.

image

Ο στρατιώτης, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, φαίνεται ότι είχε υποστεί νευρική κατάρρευση.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Αφγανιστάν συγκλονιζόταν από αντιαμερικανικές διαδηλώσεις με αφορμή το κάψιμο του Κορανιού από Αμερικανούς στρατιώτες, πράξη που έγινε από «άγνοια» σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.

Τουλάχιστον 30 Αφγανοί σκοτώθηκαν στα επεισόδια, καθώς και έξι στρατιώτες των ΗΠΑ.