Φιλορώσοι αποσχιστές υποχρέωσαν την Κυριακή, ημέρα της εθνικής εορτής της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, περίπου πενήντα Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου να παρελάσουν σε κεντρικό δρόμο του Ντονέτσκ.

Ads

Συγκεντρωμένοι, όπως μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, φώναζαν «φασίστες» προς τους 40 ως 50 αιχμαλώτους.

Οι αιχμάλωτοι, που οδηγήθηκαν στην πλατεία Λένιν, στο κέντρο του Ντονέτσκ, περπατούσαν με σκυμμένο το κεφάλι και τα χέρια στην πλάτη, περικυκλωμένοι από αποσχιστές μαχητές.

image

Ads

Οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι ήταν αξύριστοι και ατημέλητοι, ενώ φορούσαν είτε στολές μάχης είτε πολιτικά ρούχα.

Μια φωνή από μεγάφωνο ανακοίνωσε την άφιξή τους λέγοντας: «Μπορούμε τώρα να δούμε να περνούν άνθρωποι που στάλθηκαν για να μας σκοτώσουν. Είμαστε Ρώσοι».

image

Ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν ότι μερικοί από το πλήθος πετούσαν αντικείμενα εναντίον των αιχμαλώτων όπως μπουκάλια. Άλλοι φώναζαν «Φασίστες!», «Στα γόνατα!», «Σκοτώνετε παιδιά!».

image

Οχήματα οδοκαθαρισμού ακολουθούσαν και καθάριζαν εκεί όπου οι αιχμάλωτοι είχαν περπατήσει. Στο τέλος οι αιχμάλωτοι ανέβηκαν σε δύο λεωφορεία τα οποία αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ οι φιλορώσοι αποσχιστές που τους συνόδευαν επευφημούνταν από το πλήθος.

image

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Κυριακή, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, δεσμεύτηκε, από το Κίεβο, να διαθέσει περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ για τον επανεξοπλισμό του στρατού της χώρας τα επόμενα χρόνια, καθώς, όπως είπε, η Ουκρανία  θα βρίσκεται υπό συνεχή στρατιωτική απειλή στο εγγύς μέλλον.

Επίσης, το πρωί της Κυριακής, νοσοκομείο επλήγη στη διάρκεια βομβαρδισμού στο κέντρο του Ντονέτσκ.