Να διαθέσει περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ για τον επανεξοπλισμό του ουκρανικού στρατού τα επόμενα χρόνια, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σημειώνοτας ότι η χώρα του θα βρίσκεται υπό συνεχή στρατιωτική απειλή στο εγγύς μέλλον.

Ads

«Από το 2015 έως το 2017 προβλέπουμε να διαθέσουμε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια γρίβνας (περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ) για τον επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο  Ποροσένκο σε ομιλία του στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της επετείου Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

«Είναι σαφές ότι στο εγγύς μέλλον, δυστυχώς, μια μόνιμη στρατιωτική απειλή θα πλανάται πάνω από την Ουκρανία. Και εμείς πρέπει όχι μόνο να μάθουμε να ζούμε με αυτήν αλλά και να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι ώστε να προασπίσουμε την ανεξαρτησία της πατρίδας μας», ανέφερε χαρακτηρτικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο, ζήτησε τη συμμετοχή της Μόσχας σε ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης ενώ δήλωσε πως  η διαφύλαξη της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας αποτελεί στόχο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει πιστωτικές εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών που αφορούν κυρίως την ενεργειακή τροφοδοσία της Ουκρανίας. Άλλα 25 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε υποδομές για τους πρόσφυγες. 

Ads

Επλήγη νοσοκομείο από βομβαρδισμό στο Ντονέτσκ

Το πρωί της Κυριακής, νοσοκομείο επλήγη στη διάρκεια βομβαρδισμού στο κέντρο του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Όπως μετέδωσαν ανταποκριτές, δεν υπήρξαν νεκροί.

Μέλη του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Καλίνινα δήλωσαν ότι υπήρξαν τραυματισμοί. Επλήγησαν το νεκροτομείο και δύο κτίρια του νοσηλευτηρίου. Δεκάδες ασθενείς οδηγήθηκαν στα υπόγεια των εγκαταστάσεων, ορισμένοι μεταφέρθηκαν με φορεία.

Εδώ και μέρες γίνονται συχνότεροι οι βομβαρδισμοί κοντά στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, που αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.