Μετά το «Occupy Wall Street», ένα ακόμα κίνημα ταράζει τα νερά της αμερικανικής κοινωνίας. Πρόκειται για το «Bank Transfer Day», το κίνημα που προτρέπει τους πολίτες να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στις εμπορικές τράπεζες και να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στους τοπικούς μη κερδοσκοπικούς πιστωτικούς συνεταιρισμούς της πόλης τους.

Ads

Όλα ξεκίνησαν από την Kristen Christian, μία τυπική εργαζόμενη που είχε τις καταθέσεις της στην «Bank Of America» και χρησιμοποιούσε για τις αγορές της πιστωτική κάρτα. Τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με σχετικό νόμο περιόρισε το περιθώριο κέρδους των τραπεζών από τις πιστωτικές κάρτες.

 
Οι τράπεζες απάντησαν με μία μηνιαία χρέωση ενός ποσού, 3 έως 5 δολαρίων, σε όλους τους πελάτες τους,  που έχουν καταθέσεις λιγότερες από 20.000 δολάρια , απλά και μόνο για να μπορούν να διατηρούν σε ισχύ την πιστωτική τους κάρτα.
 
Την παραπάνω απόφαση ανακοίνωσε και η «Bank Of America» στους πελάτες της, μία εκ των οποίων ήταν και η Kristen Christian, που εξοργισμένη, μέσω της σελίδας που διατηρούσε στο Facebook, κάλεσε τους φίλους της να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από τις εμπορικές τράπεζες και να τις μεταφέρουν στους μικρούς πιστωτικούς συνεταιρισμούς της πόλης τους.
 

«Ξεκίνησα αυτό το κίνημα καθώς αισθάνθηκα, όπως και πολλοί από εσάς, κουρασμένη. Έχω κουραστεί. […] Για αυτό αντέδρασα. Έχω εντυπωσιαστεί από το πόσοι άνθρωποι αντέδρασαν μαζί μου και έχουν ενισχύσει την πρωτοβουλία μου. Το να κλείσω μόνο τον δικό μου λογαριασμό δεν θα ενοχλούσε αυτές τις χοντρές γάτες. Όμως αν ο καθένας από εσάς σταθεί δίπλα μου τότε δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στο θόρυβο που θα κάνουμε», αναφέρει στο κείμενο της στη σχετική σελίδα στο Facebook.
 
Η Kristen Christian μετέφερε άμεσα τα χρήματά της και κάλεσε τους φίλους της να ολοκληρώσουν τη μεταφορά των καταθέσεων μέχρι τη 5η Νοεμβρίου, βαφτίζοντας την ημέρα «Ημέρα Μεταφοράς Καταθέσεων». Η πρωτοβουλία της βρήκε αναπάντεχα πολλούς υποστηρικτές. Περισσότεροι από 50.000 χρήστες έστειλαν μήνυμα συμμετοχής στην Christian, μετατρέποντας την πρότασή της σε ένα νέο κίνημα.
 

Ads

Μάλιστα η πρωτοβουλία της στηρίχθηκε και από το κίνημα «Occupy Wall Street». Μέχρι σήμερα πάνω από 700.000 αμερικανοί έχουν μεταφέρει τα λεφτά τους σε τοπικούς πιστωτικούς συνεταιρισμούς. «Δραπετεύστε από την τράπεζά σας» τονίζουν από την πλευρά τους οι τοπικοί πιστωτικοί συνεταιρισμοί καλώντας τον κόσμο να ακολουθήσει το κίνημα της Kristen Christian.
 
Πληροφορίες αναφέρουν σημαντικές απώλειες των μεγάλων τραπεζών, οι οποίες μάλιστα φαίνεται να αλλάζουν πολιτική σχετικά με τη μηνιαία καταβολή των 5 δολαρίων και  παρουσιάζουν νέα πακέτα προσφορών για κατόχους πιστωτικών καρτών.
 
Μπορεί το κίνημα να είχε ως ημέρα αναφοράς και δράσης την 5η Νοεμβρίου, ωστόσο, στις ημέρες που ακολούθησαν επεκτάθηκε και συνεχίζει να κερδίζει οπαδούς. Άλλωστε όπως γράφει και η Kristen Christian στη σελίδα της στο Facebook «Every day is Bank Transfer Day!».