Οι αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν προειδοποιήσει όταν άνοιγε το “κουτί της πανδώρας” με τον παροξυσμό του Μακεδονικού: Τα κέρδη από τη νομιμοποίηση της εθνικιστικής ατζέντας δεν θα εισέπραττε ο ίδιος αλλά, όπως αποδείχτηκε, η Χρυσή Αυγή και τα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα της Βόρειας Ελλάδας που διεκδικούν πια την είσοδο στη Βουλή. Η δε όψιμη απόπειρα του να παρουσιάσει κεντροδεξιό προφίλ έχει ήδη υπονομευτεί.  

Ads

Ο αρχηγός της ΝΔ κάθε φορά που η ισχυρή ακροδεξιά ομάδα του κόμματος, τον περιθωριοποιεί και επιβάλει την ακραία ατζέντα της, επιχειρεί με επικοινωνιακά τρικ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Είναι ενδεικτικό επίσης πως την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούσε φιλελεύθερο άνοιγμα, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος αναφερόταν με θετικά λόγια στον Ούγγρο ακροδεξιό λαϊκιστή Όρμπαν και δεν είναι ο μόνος στη ΝΔ. Μάλιστα, ενώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αποπομπή του, ο μοναδικός σύμμαχός του είναι ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ, δηλαδή ο μοναδικός στενός συνομιλητής του απομονωμένου πλέον Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη.

Επιχειρώντας μια ρελάνς, στην ομιλία του στο διευρυμένο διαγραμματειακό όργανο της ΝΔ, άφησε αιχμές για το κόμμα που παρέλαβε, αλλά και το κόμμα που αντιπολιτεύεται ο Τσίπρας σε αντιδιαστολή με το κόμμα που υποστηρίζει ο ίδιος ότι έχει. Η έμμεση κατηγορία για τον Αντώνη Σαμαρά και την ακροδεξιά ταυτότητα που επέβαλε είναι καθυστερημένη καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός φαίνεται ότι ήδη τον υπονομεύει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ομάδα Σαμαρά, έχοντας θέσει προσδοκίες για εντυπωσιακά νούμερα στις επικείμενες ευρωεκλογές, θα περιμένει στη “γωνία” τον Κ. Μητσοτάκη αν… περάσει από κάτω.

Εν κατακλείδι, η σημερινή ΝΔ, είτε το θέλει είτε όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα κόμμα που στον πυρήνα των κεντρικών πολιτικών επιλογών της έχει υιοθετήσει τον εθνικολαϊκισμό και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές. Ο Όρμπαν είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Και όταν όλη την εβδομάδα αυτές οι φωνές κυριαρχούν στο λόγο της, τα φιλελεύθερα ανοίγματα του Σαββατοκύριακου είναι πολύ αργά για να πείσουν.  

Ads