Στην ΝΔ μπορεί να «ευχαριστούν» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την «πρόβλεψή του περί της αυτονόητης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» – ανεξαρτήτως του ότι ο ίδιος ουδέποτε έκανε τέτοια πρόβλεψη -, και μπορεί επίσης να κατακλύζουν τα τηλεπαράθυρα με διακηρύξεις για βέβαιη εκλογική νίκη και διαφορές 12 και 15 μονάδων, στην πραγματικότητα όμως όταν διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις ανησυχούν.

Ads

Η ανησυχία αυτή εκπορεύεται από τρεις βασικούς λόγους:

  • Ο πρώτος είναι ότι η συσπείρωση της ΝΔ έχει πιάσει, εδώ και μήνες, οροφή, έχει «χτυπήσει» το 85%, και η συμπαγής βάση των δεξιών ψηφοφόρων απειλείται με προεκλογική υπερκόπωση όσο καθυστερούν οι κάλπες.
  • Ο δεύτερος είναι πως η μεγάλη εκλογική επένδυση του κόμματος, η σκληρή στάση το μακεδονικό, δεν αποδίδει το προσδοκώμενο μέγιστο όφελος: Η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής και το 2,5% με 3% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις – ακόμη και οι πλέον ευνοϊκές για την ΝΔ – στην Ελληνική Λύση είναι παράγοντες ικανοί να τορπιλίσουν τον στόχο της αυτοδυναμίας, πόσο μάλλον εάν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου καταφέρει τελικά να μπει στην Βουλή. Είναι μια εικόνα που συνόψισε εύγλωττα χθες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, αναγνωρίζοντας ότι «η αυτοδυναμία της Ν.Δ δεν είναι εξασφαλισμένη. Πάμε καλά, βλέπω μια άνοδο, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθεροποιημένος, δεν κινδυνεύει με συντριβή ή εξαφάνιση. Η Χρυσή Αυγή έχει άνοδο. Υπάρχουν και άλλα σχήματα, νέου τύπου Καμμένοι που ανέρχονται. Δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη αυτοδυναμίας, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες».
  • Ο τρίτος όμως, και βασικότερος, λόγος ανησυχίας στο επιτελείο Μητσοτάκη είναι η αδυναμία ουσιαστικής διείσδυσης της ΝΔ στον χώρο του κέντρου – εκεί όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη, και εξαιρετικά κρίσιμη, δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Είναι μια αδυναμία που, κατά κάποιους ακόμη και εντός των τειχών της Πειραιώς, η ΝΔ μπορεί να την πληρώσει όχι μόνον με την απώλεια της αυτοδυναμίας αλλά ακόμη και αυτής καθαυτής της εκλογικής νίκης εάν δεν υπάρξουν άμεσα πολιτικά «αντίδοτα».

Ακριβώς αυτά τα αντίδοτα φαίνεται να αναζητεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια σειρά από κινήσεις τις τελευταίες ημέρες. Από την χθεσινή του συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Κάρολο Παπούλια, έως την – προσεκτική έστω – τοποθέτησή του υπέρ της δημιουργίας εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών, αλλά και την στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, οι τελευταίες πρωτοβουλίες Μητσοτάκη μαρτυρούν μια απολύτως προφανή αγωνία και μια σαφή πολιτική ανάγκη: Την αγωνία της οριστικής απώλειας του κεντρώου χώρου και την ανάγκη απάντησης στο άνοιγμα Τσίπρα προς την κεντροαριστερά.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι αποκαλυπτικές τέσσερις συγκεκριμένες επιλογές στα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα – οι επιλογές των Παύλου Ελευθεριάδη, Αλέξανδρου Μαλλιά, Καλυψώς Γούλα και Γιάννη Πάιδα. Oι δύο πρώτοι, o πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στην Οξφόρδη, Παύλος Ελευθεριάδης, προέρχονται από τον ευρύτερο κεντρώο χώρο και ήταν υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές με το Ποτάμι, στην «δεξαμενή» του οποίου έχει δείξει ήδη καθαρά ότι στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Καλυψώ Γούλα ήταν αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και στενή συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη. Κι ο Γιάννης Πάιδας είναι μεν στέλεχος της ΝΔ, αλλά και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ – άρα, και το κατάλληλο πρόσωπο για να σηματοδοτήσει το «άνοιγμα» στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν αποτελούσαν μέχρι σήμερα προτεραιότητα της ΝΔ.

Ads

Το πρώτο ερώτημα βεβαίως είναι εάν οι κινήσεις αυτές είναι αρκετές – έστω και τώρα – για να αντισταθμίσουν την «ορμπανοποίηση» της ΝΔ στην οποία οδήγησε η υιοθέτηση της ακραίας ατζέντας Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη. Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε το κέντρο εξαιρετικά αργά κι εάν ο ίδιος έχει πολιτικά περιθώρια για το όποιο εκλογικό στραβοπάτημα.

Επ’ αυτού οι – νέες – χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια μπορεί και να ακούγονται ως προειδοποίηση: «Υπάρχουν αντιστάσεις σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας απέναντι στο μήνυμα που εμείς εκπέμπουμε και πρέπει εμείς να το βελτιώσουμε» είπε, προσθέτοντας ότι ο εκλογικός στόχος της ΝΔ δεν μπορεί να είναι άλλος από το 40% και την αυτοδυναμία: «Πρέπει να πάμε πάνω από 40%. Να ξαναγυρίσουμε στα φυσιολογικά ποσοστά της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης… Και να περάσουμε το σκαλί της αυτοδυναμίας», τόνισε, βάζοντας εξαιρετικά υψηλά τον πήχη της επόμενης ημέρας για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη…