H πολιτική ουσία της συνέντευξης Τσακαλώτου στο CNBC είναι το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών για διακομματική και κοινή διαπραγμάτευση χαμηλότερων πλεονασμάτων με τους θεσμούς. Ο «δάκτυλος» του Σκάι όμως, ένα χαμηλότονο «don’t’» και η σπουδή της ΝΔ να υιοθετήσει ένα ακόμη κύμα fake news είχαν ως συνέπεια να χαθούν στην… μετάφραση και η ουσία, και το μήνυμα, και η πολιτική αλήθεια.

Ads

Η αρχή έγινε από την τηλεόραση του Σκάι που μετέδωσε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στο CNBC ότι θεωρεί «πολύ πιθανή την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία». Ακολούθησαν τα συνήθη αντιπολιτευόμενα sites που ανάρτησαν με πηχαίους τίτλους την υποτιθέμενη πρόβλεψη Τσακαλώτου για εκλογική νίκη της ΝΔ και, ακαριαία σχεδόν, πήρε την σκυτάλη και η επίσημη Νέα Δημοκρατία. Για να «ευχαριστήσει» με ανακοίνωσή της τον υπουργό Οικονομικών μεταξύ άλλων και «για την αυτονόητη πρόβλεψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές».

Διαβάστε επίσης
Τσακαλώτος για την αντίδραση της ΝΔ: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»

Θα ήταν ένα ενδιαφέρον παραπολιτικό – κι ενδεχομένως κι εσωκομματικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ -, εάν όντως υπήρχε τέτοια δήλωση Τσακαλώτου. Όμως στην πραγματικότητα, αυτό που είπε ο υπουργός Οικομονικών στο CNBC ήταν ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, όταν ερωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τη ΝΔ στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων στην περίπτωση που αυτή κερδίσει τις εκλογές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Δεν θα αλλάζαμε την θέση μας μόνο επειδή η ΝΔ θα βρισκόταν στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να έρθουν στην εξουσία, όμως στην απίθανη και ατυχή περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία, αν αυτό φυσικά ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».

Ads

Στην αγγλική γλώσσα, στην οποία και έγινε η συνέντευξη, η επίμαχη φράση Τσακαλώτου ήταν «I don’t think it’s very likely they will be in power, but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course…». Η λέξη «don’t» όμως δεν ακουγόταν καλά, κάποιοι βιάστηκαν να μεταφράσουν χωρίς το «δεν θεωρώ», και η ΝΔ βιάστηκε διπλά να βγάλει ανακοίνωση με «ευχαριστίες» προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και, παράλληλα, να διαρρεύσει και βίντεο με την παλιά, γνωστή δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι η πρόταση της ΝΔ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει τόσες πιθανότητες επιτυχίας όσες και να βγει ο ίδιος ραντεβού με τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

Μόλις έγινε αντιληπτή η γκάφα(;) ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα tweet επιχείρησε να σώσει την κατάσταση: «Ο κ.Τσακαλώτος όντως, δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση. Θέλω, ωστόσο, να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματα του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω». Σημειώνεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε και σε αυτόν τον ισχυρισμό του προέδρου της ΝΔ φρεσκάροντας τη μνήμη του σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε υπογράψει η ΝΔ επί κυβέρνησης Σαμαρά

Είχε προηγηθεί στο μεταξύ η ανακοίνωση του Μαξίμου στην οποία αναφέρεται ότι «πλέον δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αμάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως σήμερα με τις δήθεν δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αντιπολίτευση για κλάματα».

Από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν πως «το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ με ανακοινώσεις τραγικοκωμικές, δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές». Και λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους οικονομικούς συντάκτες έκλεισε το όλο τραγελαφικό σκηνικό με ένα υστερόγραφο του γνωστού αγγλοσαξονικού του χιούμορ: «Προσφέρομαι», είπε, «να σας κάνω μαθήματα αγγλικών δυο φορές την εβδομάδα, γιατί έχετε κενά. Δεν έχω χρόνο για περισσότερα μαθήματα»…