Ένα ζεστό πρωινό Δευτέρας στην Πάντοβα, τη μικρή γραφική πόλη στη βόρεια Ιταλία, κοντά στη Βενετία. Ο 39χρονος Giuseppe Salvatore Riina βρίσκεται στην είσοδο ενός καφέ  φορώντας λευκό T-shirt και μπεζ παντελόνι. Μοιάζει όπως κάθε νεαρός Σικελός: Είναι ένας μάλλον μικρόσωμος άνδρας, με σκούρα μαλλιά και δέρμα σταρένιο, μαύρα γυαλιά ηλίου που κρύβουν το βλέμμα του και μια πόζα όλο καμάρι. Τους τελευταίους μήνες, ο Riina Jr τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία μετά τη δημοσίευση, τον περασμένο Απρίλιο της αυτοβιογραφίας του.

Ads

Ο Giuseppe ζει στην Πάντοβα από το 2012.

Εργάζεται ως γραμματέας στη Noi Famiglie Padovane, την κοινωνική υπηρεσία που βοηθά χρήστες ναρκωτικών, μετανάστες και πρόσφατα αποφυλακισμένους.

Αλλά στη Σικελία, όπου γεννήθηκε τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ads

Εκεί είναι γνωστός ως Riina Jr, ή Salvuccio, αφού είναι γιος του διαβόητου αφεντικού της σικελικής μαφίας Salvatote «Toto» Riina.

image
Riina Jr (Giuseppe Salvatore Riina)

Ο 86χρονος πατέρας του ήταν επικεφαλής της Cosa Nostra από το 1982 έως το 1993 -έτος που σήμανε τη σύλληψη και καταδίκη του.

Για πολλούς θεωρείται ακόμη ως το μεγάλο αφεντικό της Cosa Nostra, παρόλο που ο «Toto» βρίσκεται στη φυλακή και εκτίει ποινές ισόβιας κάθειρξης για τα εγκλήματά του.

Μια ζωή στην παρανομία (και το τρέξιμο)

Μαζί με τη μητέρα του, Antonietta Bagarella, τον μεγαλύτερο αδελφό του, Giovanni, και τις αδελφές του Μαρία Concetta και Λουκία, ο Riina Jr κρυβόταν για χρόνια, μέχρι τη σύλληψη του πατέρα του. Ήταν 15 χρονών εκείνη την εποχή.

Η οικογένεια μετακινούνταν διαρκώς από τη μία πόλη της Σικελίας στην άλλη, με ψεύτικο όνομα, κάτι που ο ίδιος περιγράφει ως ένα «παιχνίδι» στο οποίο κάθε μέλος της οικογένειας είχε έναν συγκεκριμένο ρόλο, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό.

image
H Antonietta Bagarella

Το 1993, η οικογένεια άρχισε να ζει μια «κανονική» ζωή στο Παλέρμο.

«Οι φίλοι μου αγνοούσαν το αληθινό μου όνομα. Περνούσα ώρες με τον αδελφό μου, γυρνώντας με τα σκούτερ ή στο καφενείο. Όταν ένας φίλος είπε στην παρέα ενθουσιασμένος ότι ο Toto Riina τελικά συνελήφθη, δεν είχε ιδέα ότι απευθυνόταν στα παιδιά του ίδιου του Riina», λέει.

Επειδή η οικογένεια ζούσε στην παρανομία, την κατ’ οίκον εκπαίδευση των παιδιών ανέλαβε η μητέρα τους, πρώην δασκάλα.

Τα παιδιά δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ την πατρίδα των γονιών τους, το Corleone.

Αλλά μόλις αποκαλύφθηκε η ταυτότητα τους, η Antonietta Bagarella επέστρεψε στο Κορλεόνε,  επιδιώκοντας την υποστήριξη της οικογένειάς της, επίσης γνωστή για τις διασυνδέσεις της με την Κόζα Νόστρα.

image
O Leoluca Bagarella

Ο Giuseppe έζησε 9 χρόνια στο σπίτι της γιαγιάς του στο Κορλεόνε, περιτριγυρισμένος από μαφιόζους.

Ο αδελφός της μητέρας του, Leoluca Bagarella συνελήφθη το 1995 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, για τη συμμετοχή του στο παρακλάδι της μαφιόζικης οργάνωσης Corleonesi. Κρίθηκε συνένοχος για εγκλήματα και δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των 40 ετών που δούλεψε στη μαφία.

Ο Leoluca Bagarella συγκρινόταν ευθέως με το αφεντικό, τον Riina, όσον αφορά τη σκληρότητα των εγκλημάτων. Εκτιμάται ότι και οι δύο είναι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες τουλάχιστον 100 ανθρώπων μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Το 1996, ο αδελφός Riina Jr του, Giovanni, συνελήφθη και στη συνέχεια, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη διάπραξη δολοφονιών, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του στο Cosa Nostra.

Το 2002, συνελήφθη και ο Giuseppe. Ήταν 25 χρονών.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ χρόνων και 10 μηνών για τις σχέσεις του με την Κόζα Νόστρα στη θέση του επικεφαλής (επί της ουσίας, στη θέση του πατέρα του Toto Riina).

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε η αστυνομία χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία τόσο για τον ρόλο του Riina Jr ως επικεφαλής, όσο και για τη σχέση /συνεργασία του με μαφιόζους του Κορλέονε, διεφθαρμένους επιχειρηματίες από το Παλέρμο και βέβαια, την Κόζα Νόστρα.

Αφέθηκε ελεύθερος το 2011, ωστόσο, τέθηκε υπό ειδική επιτήρηση μέχρι το 2014.

Τώρα ο Giuseppe εκτίει την τελευταία διετία της ποινής του στην Πάντοβα.

image
O Salvatote «Toto» Riina

Η αυτοβιογραφία και ο «σπουδαίος πατέρας»

Τους τελευταίους μήνες, ο Riina Jr τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία μετά τη δημοσίευση, τον περασμένο Απρίλιο της αυτοβιογραφίας του.

«Ένιωσα την ανάγκη να πω την ιστορία της οικογένειάς μου από τη δική μου πλευρά. Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω τις ενέργειες του πατέρα μου. Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί θέλω ο κόσμος να ξέρει πόσο σπουδαίος πατέρας ήταν για μας» λέει ο Riina Jr μιλώντας στο Al Jazeera, σε εκείνο το καφέ της Πάντοβα.

Στο βιβλίο, ο Riina Jr παρουσιάζει τον Toto Riina θετικά – ένας στοργικός πατέρας και σύζυγος, ο οποίος είναι πάντα εκεί για την οικογένειά του και ποτέ δεν απογοητεύει κανέναν.

Πρόκειται για το πορτρέτο ενός ανθρώπου που συγκρούεται εντελώς με το «The Beast» (Το κτήνος), από το οποίο η Ιταλία έχει οδυνηρές μνήμες, ένα πρόσωπο που φοβόταν για χρόνια, υπεύθυνο για τη δολοφονία ανθρώπων η μνήμη των οποίων είναι ακόμη νωπή στη Σικελία.

Κατά τη διάρκεια της 50χρονης εγκληματικής δραστηριότητας του, πρώτα ως μέλος της φατρίας των μαφιόζων της σικελικής πόλη Κορλεόνε και στη συνέχεια ως «το αφεντικό των αφεντικών» στην πυραμίδα της σισιλιάνικης μαφίας της Κόζα Νόστρα, ο Τoto Riina διέταξε επιθέσεις που οδήγησαν στη δολοφονία τουλάχιστον 60 ανθρώπων, τόσο μεταξύ αντιπάλων οικογενειών της μαφίας όσο εκπροσώπων του κράτους και της δικαιοσύνης.

Το αποκορύφωμά ήταν τις δεκαετίες 1980 – 1990.

image

Ο δικαστής Giovanni Falcone, η γυναίκα του και τρεις σωματοφύλακες τους, σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε αυτοκινητόδρομο του Παλέρμο κοντά στο Capaci της Σικελίας.

Πριν από τη σύλληψή του, ο Toto Riina διέταξε τις δολοφονίες δύο γνωστών δικαστών που αγωνίζονταν κατά της σικελικής μαφίας – του Giovanni Falcone και του Paolo Borsellino – τον Μάιο και τον Ιούλιο του 1992, αντίστοιχα.

Τα περιστατικά αυτά έχουν μείνει στην ιστορία ως δύο από τις πιο άγριες επιθέσεις της Cosa Nostra.

«Το Παλέρμο βρισκόταν στο απόλυτο χάος εκείνα τα χρόνια. Ήταν σαν να ζεις σε εμπόλεμη ζώνη. Οι σειρήνες της αστυνομίας ακούγονταν συνεχώς, οι ειδήσεις μιλούσαν για δολοφονίες μέρα παρά μέρα», θυμάται ο Riina Jr.

Αλλά ο Riina Jr προτιμά να βλέπει τις βίαιες ενέργειες του πατέρα του με διαφορετικό τρόπο.

«Ποτέ δεν ήρθε στο σπίτι με αίμα στα ρούχα του. Δεν ήμουν εκεί όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα για τα οποία μιλούν. Υποστήριξε την αθωότητά του και δεν έχω κανένα λόγο να μην τον πιστέψω» λέει.

ΠΗΓΗ: aljazeera.com