Τρία σενάρια για το χρέος βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαίων και δανειστών, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ads

Τα εν λόγω σενάρια παρουσιάζονται στη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην επιστολή, που εστάλη στου Γερμανούς βουλευτές, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρει πως υπάρχουν τρία σενάρια για την ανάπτυξη της χώρας και τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα μπορούσε να επιτύχει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα και βάσει αυτών των σεναρίων γίνεται και η συζήτηση για τη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  • Στο πρώτο σενάριο, η χώρα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κάτω του 60% το 2060, σύμφωνα με το έγγραφο.
  • Στο δεύτερο -απαισιόδοξο- σενάριο, το χρέος θα φτάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1% και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 1,5% του ΑΕΠ.
  • Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μια μέση λύση, που μένει ωστόσο να καθοριστεί.

Βάσει κάθε σεναρίου θα αποφασιστούν και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Για παράδειγμα στο πρώτο σενάριο η ελάφρυνση που θα απαιτηθεί θα είναι μικρότερη ενώ στο δεύτερο θα απαιτηθεί γενναία αναδιάρθρωση.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, αν δεν γίνουν επιπλέον βήματα στο θέμα του χρέους. Κάποια κράτη ωστόσο που αρνούνται τις παραχωρήσεις, όπως η Γερμανία, υποστηρίζουν ότι δεν θα εκταμιεύσουν δόση, αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.