Με πυξίδα τις διαβεβαιώσεις Μέρκελ και Λαγκάρντ περί αμοιβαίας πολιτικής βούλησης για επίτευξη συμφωνίας αλλά και με ανοιχτό έως την τελευταία στιγμή το πόκερ ΔΝΤ και Σόιμπλε, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ποντάρει στο σημερινό Eurogroup ως την αφετηρία που θα δώσει το σχέδιο λύσης στην υπόθεση του χρέους.

Ads

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Κομισιόν εξάντλησε κάθε μέσο πίεσης και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί διαμήνυσε ότι είναι εφικτή η συνολική συμφωνία ακόμη και σήμερα, ωστόσο έως αργά χθες το βράδυ το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και τα πλεονάσματα δεν είχε κλείσει.

Υπό το δεδομένο αυτό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης προσέρχονται το απόγευμα στη συνεδρίαση του Eurogroup προσβλέποντας λιγότερο στην τελική λύση και περισσότερο σ’ ένα πλαίσιο απόφασης που θα οδηγήσει σε συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της»

Στην προσπάθεια αυτή οι δύο υπουργοί κομίζουν στη συνεδρίαση το μήνυμα Τσίπρα ότι η Ελλάδα τήρησε μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις της και πλέον είναι η σειρά των δανειστών να τηρήσουν τις δικές τους – ένα μήνυμα, το οποίο υιοθετεί πλήρως και η Κομισιόν όπως κατέστησε σαφές χθες και ο επίτροπος Μοσκοβισί:

Ads

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας θα αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας. Θεωρώ ότι, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί δείχνοντας ως καταληκτικό ορίζοντα εάν όχι τη σημερινή συνεδρίαση, τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν ότι η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές προς κάθε πλευρά ότι είναι απολύτως αναγκαία μια άμεση συμφωνία για το χρέος προκειμένου να μην χαθεί η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί γύρω από το ελληνικό ζήτημα και να δοθεί σήμα διατήρησης της ηρεμίας στις αγορές.

Αθήνα και Κομισιόν κινούνται σταθερά σε ενιαία γραμμή και κοινή εκτίμηση,  και στις δύο πλευρές, είναι πως δεν τίθεται ζήτημα για το εάν θα υπάρξει συμφωνία αλλά για τον χρόνο επίτευξής της. Η δε επιδίωξη της εκατέρωθεν πίεσης είναι να μην περάσει το χρονικό όριο της 15ης Ιουνίου με ανοιχτό το θέμα του χρέους, έτσι ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και της εξόδου στις αγορές.

Θολά μηνύματα από τον Σόιμπλε

Απέναντι σ’ αυτήν την πίεση, η πλευρά του Βερολίνου εξακολουθεί να στέλνει θολά μηνύματα, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει κατεβάσει μεν θεαματικά τους τόνους αλλά να παραμένει αρνητικός κυρίως σε ό,τι άμεσο στον προσδιορισμό συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την ελάφρυνση του χρέους όπως ζητούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας αφορούν το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2022 αλλά και τους χρόνους επιμήκυνσης των δανείων. Συγκεκριμένα, κι ενώ φαίνεται να έχει κλειδώσει πλέον ότι ο στόχος για το πλεόνασμα θα παραμείνει στο 3,5% για πέντε χρόνια – έως το 2022 -, υπάρχουν διαφορές για το επίπεδο και τον ρυθμό με τον οποίο θα πρέπει ο στόχος αυτός να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Η γερμανική πλευρά αντιστέκεται επίσης στην επιμήκυνση κατά 40 χρόνια που ζητά το ΔΝΤ και αντιπροτείνει σταδιακές και πιο ήπιες επιμηκύνσεις των δανείων, ενώ αρνείται και ευθεία μείωση των επιτοκίων.

Η στάση της Μέρκελ

Πηγές, ωστόσο, που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση εκτιμούν ότι πρόκειται για διαφορές που μπορούν να γεφυρωθούν και τονίζουν ότι το βασικό ζήτημα είναι πολιτικό – το εάν, και ποια διατύπωση μπορεί να υπάρξει στις αποφάσεις του Eurogroup που δεν θα εκθέτει πολιτικά στον Σόιμπλε στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Στις εσωτερικές ανάγκες του γερμανικού προεκλογικού σκηνικού, άλλωστε, αποδίδεται από ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους και η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην Bild ότι δεν συζητείται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Άλλο άμεση ελάφρυνση του χρέους και άλλο ο προσδιορισμός των μέτρων για την ελάφρυνσή του μετά το 2018», επεσήμανε χθες κυβερνητικό στέλεχος. Ο ίδιος υπενθύμιζε, δε, ότι η Ανγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό στην τελευταία τους επικοινωνία πως τις αποφάσεις για το χρέος δεν τις παίρνει μόνον ο Σόιμπλε αλλά και εκείνη…