Αλλάζοντας ριζικά τη μέχρι τώρα πρακτική της, η Κομισιόν δηλώνει τώρα – σε απάντηση της προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου – ότι διατηρεί το δικαίωμα να σχολιάζει ανακριβή δημοσιεύματα που ενδέχεται να βλάψουν το έργο και τις υπηρεσίες της. 

Ads

Η ερώτηση του ευρωβουλευτή αφορούσε δηλώσεις της Μαριάν Τισέν, Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τις οποίες σχολίαζε δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο για το ελληνικό χρέος και την ΕΛΣΤΑΤ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής έθεσε ερωτήματα αναφορικά στο εάν η Επιτροπή στο εξής προτίθεται να «αντιδρά» σε δημοσιεύματα και εάν είναι επιτρεπτές οι παρεμβάσεις – τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο – σε εν εξελίξει δικαστικές έρευνες σε κράτη – μέλη.

Το πλήρες κείμενο της γραπτής ερώτησης του Στέλιου Κούλογλου:

Ads

Μέχρι σήμερα σε όλες τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών που αναφέρονταν σε ειδήσεις ή αποκαλύψεις από ΜΜΕ, μόνιμη απάντηση της Επιτροπής ήταν ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα. 

Όμως την προηγούμενη Τετάρτη, 24/8, με αφορμή δημοσιεύματα, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση και η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε «ότι για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 – 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή». 

Την Δευτέρα 29/9 ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής πρόσθεσε πως η Επιτροπή ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Θα σχολιάζει δημοσιεύματα και γιατί άλλαξε την μέχρι τώρα πρακτική της;

Η υπόθεση που οδήγησε την Επιτροπή να αλλάξει την πολύχρονη πρακτική της διερευνάται από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Στην επιστολή της, η Επιτροπή καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση «για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα». Η όποια θέση της κυβέρνησης δεν θα συνιστούσε επέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης;

H Επιτροπή προκαταλαμβάνει τις δικαστικές έρευνες σε εξέλιξη σε ένα κράτος μέλος. Δεν θεωρεί ότι παρόμοιες παρεμβάσεις δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό, λίγο καιρό μετά το δημοψήφισμα για το Brexit;

Απάντηση της κ. Τίσεν εξ ονόματος της Επιτροπής: 

Η Επιτροπή είχε πάντοτε το δικαίωμα, το οποίο και ασκεί ανέκαθεν, να σχολιάζει δημοσιεύματα τα οποία είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά, δείχνουν σοβαρές παρανοήσεις ή απειλούν να ζημιώσουν σημαντικά το έργο και τη φήμη της Επιτροπής και των υπηρεσιών της. Η εν λόγω δήλωση της επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας στις 24 Αυγούστου 2016 έχει σαφώς αυτόν τον χαρακτήρα.

Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι, κατ’ αρχήν, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η επιστολή στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής συνάδει απόλυτα με την πρακτική της Επιτροπής στο θέμα αυτό. Η Επιτροπή αναγνωρίζει και σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών που εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς πολιτικά κριτήρια ή πιέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών φορέων και των δημόσιων αρχών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, έχουν την υποχρέωση να μην προκαταλαμβάνουν την έκβαση δικαστικών ερευνών ή διαδικασιών. 

Μετά από πολιτικού χαρακτήρα δηλώσεις στον Τύπο οι οποίες αμφισβητούσαν τα στατιστικά στοιχεία που παρήγαγε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) κατά την περίοδο 2010-2015, και τα οποία έχουν επικυρωθεί από την Eurostat, η Επιτροπή εξέφρασε τις προσδοκίες της ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαλύσει τυχόν υπόνοιες ότι οι ελληνικές στατιστικές ήταν προϊόν παραποίησης. Η Επιτροπή κάλεσε επίσης την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υφιστάμενες δεσμεύσεις της έναντι του ελληνικού στατιστικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά την προάσπιση της ακεραιότητας και της επαγγελματικής ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.