Δύο μέρες μετά τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, όπου οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας από την Ισπανία κέρδισαν κατά κράτος την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό Κοινοβούλιο, ο απερχόμενος ηγέτης των αποσχιστών Αρτούρ Μας, καλείται από τη δικαιοσύνη να λογοδοτήσει για «πολιτική ανυπακοή», σχετικά με το δημοψήφισμα του 2014.

Πρόκειται για το άτυπο δημοψήφισμα που έγινε στην Καταλονία στις 9 Νοεμβρίου του 2014, όπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι μετείχαν, με 1,9 εκατομμύρια ψήφους να καταμετρώνται υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι μετέχοντες στο άτυπο δημοψήφισμα, το οποίο δεν είχε νομική ισχύ, απαντούσαν σε δύο ερωτήματα: «Θέλετε να γίνει η Καταλονία κράτος;» και «Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απαγορεύσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, με το αιτιολογικό ότι έθιγε ένα εθνικό θέμα, -την ενότητα της Ισπανίας- το οποίο ξεπερνούσε τα όρια των αρμοδιοτήτων του τότε προέδρου της Καταλονίας Αρτούρ Μας.

Η έρευνα σε βάρος του για τη διοργάνωση του άτυπου αυτού δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου του 2014 είχε αρχίσει το Δεκέμβριο του 2014 και ο Μας κλήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης στις 15 Οκτωβρίου με σκοπό την απαγγελία κατηγοριών, το οποίο γίνεται σχεδόν αυτομάτως σε αυτήν την περίπτωση στην Ισπανία.