«Αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης» ήταν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Πολλά από αυτά πρέπει να αλλάξουν γιατί είναι ανυπόφορα» επισήμανε.
 

Ads

Ειδική αναφορά στην Ελλάδα είχε η  εκπομπή Petit Journal του Canal+ με καλεσμένο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μάρτιν Σούλτς ανέφερε ότι τα μέτρα λιτότητας στη χώρα μας ήταν αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

 
«Δεν ήμασταν εμείς που τα επιβάλλαμε» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει χρέος 180% του ΑΕΠ της, αλλά πολλά από αυτά τα μέτρα πρέπει να αλλάξουν γιατί είναι ανυπόφορα».
 
Στη συνέχεια ο Μάρτιν Σουλτς ρωτήθηκε αν τον τρομάζει η ιδέα «να κυβερνήσει η άκρα αριστερά σε μια ευρωπαϊκή χώρα». Η απάντησή του ήταν «καθόλου».
 
Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, κατά την οποία όπως όλα δείχνουν θα επιτευχθεί πολιτική αλλαγή με πρώτη φορά την Αριστερά να αναλαμβάνει την εξουσία, το κλίμα κινδυνολογίας που καλλιεργήθηκε μέχρι σήμερα αρχίζει να υποχωρεί με τους εταίρους να στέλνουν μηνύματα συνεργασίας. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αλλά και γερμανική Βουλή επιβεβαιώνουν την στροφή.
 
Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα συζητήσει με όποια κυβέρνηση σχηματισθεί μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Αναφερόμενη δε στο ανθρώπινο κόστος που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ ειδικά στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το «σκέφτεται πολύ» και πρόσθεσε:
 
«Πρέπει να σκεφτείτε ότι το ΔΝΤ ερωτάται να πάει σε μία χώρα όταν η χώρα έχει διαμορφώσει συνθήκες που δεν μπορεί πλέον να χειρισθεί την οικονομική της κατάσταση, δεν έχει λάβει τις πολιτικές εκείνες που θα έπρεπε ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητα στην οικονομία της. Όταν το λέω αυτό δεν προσπαθώ να δαχτυλοδείξω κανέναν, αλλά λέω ότι δεν μπορεί κανείς να συνδέει τις δύσκολες προσπάθειες, τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει, με το ΔΝΤ».

ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρέει ο μύθος της υπεύθυνης εθνικής διαπραγμάτευσης
 
Στις δηλώσεις Σουλτς αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι πρόκειται για «μια ακόμη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που προστίθεται στην αποδόμηση της εκστρατείας φόβου και ψεύδους της ΝΔ».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως τα μέτρα λιτότητας «ήταν αποτέλεσμα της εθελουσίας και πρόθυμης συνεργασίας τους με τους πιστωτές» και συμπληρώνει πως «ο μύθος της “υπεύθυνης εθνικής διαπραγμάτευσης” καταρρέει».
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως «οι συντάκτες των καταστροφικών μνημονίων της υποταγής στους πιστωτές δεν μπορούν παρά να εγγυηθούν μια επαχθέστερη συνέχεια τους».
 
«Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβίζει παρά μόνο το μνημονιακό κατεστημένο, δεν είναι πρόβλημα αλλά ρεαλιστική λύση. Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για το αδιαπραγμάτευτο πρόγραμμά του υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας αποτελεί τη δημοκρατική προοπτική για να βρεθούμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της αξιοπρέπειας».