Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, που όπως όλα δείχνουν θα επιτευχθεί πολιτική αλλαγή με πρώτη φορά την Αριστερά να αναλαμβάνει την εξουσία, το κλίμα κινδυνολογίας που καλλιεργήθηκε μέχρι σήμερα αρχίζει να υποχωρεί με τους εταίρους να στέλνουν μηνύματα συνεργασίας.  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αλλά και γερμανική Βουλή επιβεβαιώνουν την στροφή.

Ads

Θα συζητήσουμε με όποια κυβέρνηση σχηματισθεί

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη θα συζητήσει με όποια κυβέρνηση σχηματισθεί μετά τις εκλογές στην Ελλάδα έδωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, μετά τη σημερινή ομιλία της στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, στην Ουάσιγκτον, με θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2015 η Λαγκάρντ σημείωσε ότι: «όταν επιτευχθεί σταθερότητα, με όποια κυβέρνηση σχηματισθεί θα  επιδιώξουμε τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο».

Ads

Αναφερόμενη δε στο ανθρώπινο κόστος που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και ειδικά στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το «σκέφτεται πολύ», και ότι «όταν σχεδιάζουμε τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες για να ανακτηθεί η θέση της χώρας πάντα σκεπτόμαστε τους φτωχούς ανθρώπους και το δίχτυ ασφαλείας που χρειάζεται. Πρακτικό παράδειγμα, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ο ίδιος, όπως στη Γερμανία, όχι ίδιος ακριβώς σε σχέση με το ΑΕΠ ή το κόστος ζωής. Αλλά, όταν προτείναμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είπαμε ότι κάτω από ένα όριο δεν μπορείτε να αλλάξετε το όριο, δεν μπορείτε να βάλετε τους ανθρώπους σε μία υπερβολικά δύσκολη κατάσταση. Έχουμε αυτό στο μυαλό μας, και μάλιστα σε πολλές χώρες έχουμε ενισχύσει αυτό το σημείο λέγοντας ότι χρειάζεται το δίχτυ ασφαλείας στις μεταρρυθμίσεις τους».

Δεν τίθεται θέμα Grexit

Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, επανέλαβε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

Το διακύβευμα των ελληνικών εκλογών είναι αλλού, είπε ο Κερέ σε συνέντευξή του στη Liberation. «Είναι η σύνθεση του κοκτέιλ των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην χώρα να βγει οριστικά από την κρίση και να προσαρμοστεί περαιτέρω με τις ευρωπαϊκές οικονομίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε ωστόσο πως υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος για παρατεταμένη αδυναμία στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, με τους αντίστοιχους δείκτες να διαμορφώνονται και οι δύο στο 1%. «Η προοπτική αυτή είναι αρκετή επικίνδυνη ώστε να μας κάνει να ανησυχούμε», είπε.

Ελλάδα στην ευρωζώνη με όποιον εκλέξουν οι Έλληνες

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που διεξήχθη στη γερμανική Βουλή την Πέμπτη, κατά την οποία επικράτησε ομοφωνία ως προς το ότι η θέση της χώρας είναι στην ευρωζώνη και ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι υπόθεση του ελληνικού λαού.

Το ζήτημα Ελλάδα, έθεσε προς συζήτηση το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς «Die Linke», με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα στο SPIEGEL, το οποίο επικαλούμενο πηγές της Καγκελαρίας υποστήριζε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που προκύψει αδιέξοδο στο θέμα του χρέους με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο οι ομιλητές του «Die Linke» όσο και των Πρασίνων άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Μέρκελ για το γεγονός ότι δεν έσπευσε να διαψεύσει άμεσα το δημοσίευμα, με τον βουλευτή των Πρασίνων Μάνουελ Σάρατσιν να χαρακτηρίζει τη στάση αυτή «ανεύθυνη».

Από την πλευρά τους οι ομιλητές των κυβερνητικών κομμάτων και της κυβέρνησης επιδίωξαν να παρουσιάσουν το ρεπορτάζ σχεδόν ως αποκύημα δημοσιογραφικής φαντασίας.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, sε όλους τους τόνους και με σχεδόν ταυτόσημες διατυπώσεις οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ, ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της στην προσπάθεια να πετύχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών.

«Αυτό που με προβληματίζει δεν είναι αν στη νέα κυβέρνηση θα βρίσκονται κομμουνιστές ή όχι. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν η Ελλάδα ακολουθήσει την επιτυχή πορεία των τελευταίων πέντε χρόνων με μια κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων ή θα διακοπεί αυτή η πορεία με συνέπεια να χαθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες. Αυτό είναι το επίκαιρο ερώτημα και αυτό θα το συζητήσουμε με ηρεμία με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.», ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών, Μίχαελ Μάιστερ.

Την πρόθεση για συνεργασία με την όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές τόνισε και ο υφυπουργός εξωτερικών Μίχαελ Ροτ. Όπως είπε: «Η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι η καλή συνεργασία θα συνεχιστεί και με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Όλοι θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αλλαγή πλεύσης».

Την αλλαγή κλίματος που αρχίζει να συντελείται στην Ευρώπη λίγες μέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, είναι και το γεγονός ότι από τη συζήτηση έλειψε oποιαδήποτε κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος που άσκησε – αν και σε χαμηλό τόνο – κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο εκπρόσωπος για θέματα Κρατικού Προϋπολογισμού της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο οοπίος σχολίασε τον άρθρο του προέδρουτου ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Handelsblatt αρχές της εβδομάδας, όπου έκανε λόγο για «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό» των Ελλήνων λόγω του χρέους. Όπως επισήμανε ο κ. Μπάρτλε αλλά και προηγουμένως ο υφυπουργός Οικονομικών, Μίχαελ Μάιστερ, το διάστημα αυτό η Ελλάδα εξοφλεί μόνο τα δάνεια που παρείχε το ΔΝΤ. Αναφορικά με τους Ευρωπαίους, η εξόφληση του πρώτου πακέτου βοήθειας (διμερή δάνεια) θα ξεκινήσει το 2020 και θα διαρκέσει ως το 2041, ενώ η επιστροφή του δευτέρου πακέτου (EFSF) αρχίζει το 2023 και τελειώνει το 2057. Οπότε, αν η Ελλάδα θελήσει πιθανώς να επιμηκύνει κάποιο δάνειο τότε θα πρέπει να αποταθεί στο ΔΝΤ.

Βέβαια όλοι οι ομιλητές της κυβερνητικής παράταξης τόνισαν, σε σχέση με τις συμφωνίες των δανειακών πακέτων, ότι αυτές θα ισχύουν και μετά τις 25 Ιανουαρίου και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τις τηρήσει, σημειώνει η Deutsche Welle.  Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά δάνεια ο κ. Μπάρτλε απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος. «Σκοπός των προστατευτικών μηχανισμών του ευρώ δεν είναι να αναλαμβάνουν το χρέος ενός κράτους αλλά να το βοηθήσουν ώστε να ανακτήσει την ικανότητα να δανείζεται με υποφερτούς τόκους στις χρηματαγορές», σημείωσε ο κ. Μπάρτλε.