Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και τη συμφωνία για την τετράμηνη παράταση δήλωσε πως «όσο η Ελλάδα δεν ολοκληρώνει το υπάρχον πρόγραμμα δεν θα πάρει καμία χρηματοδότηση». «Καμία!», τόνισε.

Ads

Μάλιστα ανέφερε: «Θεωρώ πολύ δύσκολο να εξηγήσει αυτή η κυβέρνηση το πρόγραμμα που υπέγραψε στους ψηφοφόρους που την επέλεξαν». «Η αλληλεγγύη προϋποθέτει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί», επανέλαβε. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «η εμπιστοσύνη καταστράφηκε και τώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί». «Έχουμε αμοιβαία ευθύνη για την Ευρώπη. Οι εκλογές δε σημαίνουν ότι όλα μπορούν να αλλάξουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Είπε επίσης πως συμφωνούμε για την παράταση του προγράμματος, στο οποίο αναφερόταν σε όλη τη συνέντευξη Τύπου με τον όρο Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτική Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility). «Όσα κάνουμε είναι προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε. Αποχωρώντας από την αίθουσα όπου διεξήχθη η συνέντευξη Τύπου είπε στους δημοσιογράφους: «Σας ευχαριστώ. Καληνύχτα. Εύχομαι να μη σας ξαναδώ σύντομα».