«Με την είσοδό τους στην ευρωζώνη οι χώρες τους έχουν εκχωρήσει τις εξουσίες τους σε ό,τι αφορά την νομισματική και οικονομική πολιτική». 

Ads

Η δήλωση ανήκει στον κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, ο οποίος σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι πολλοί πολιτικοί στις χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί το γεγονός. 

«Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα επί έξι μήνες πέρυσι αγωνιζόταν εναντίον των μεταρρυθμίσεων» τόνισε. 

Υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι οδυνηρή, αλλά παράγει αποτελέσματα.

Ads

Τις δηλώσεις αναπαράγει η φλαμανδική εφημερίδα «De Tijd» σε ανυπόγραφο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Σκληρή η πολιτική της ευρωζώνης, αλλά αποδίδει».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ακόμη ότι όλες οι χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα κατάφεραν να απεμπλακούν πλην της Ελλάδας, η οποία όμως «είχε πολύ υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, ενώ και η πορεία ανάκαμψης διακόπηκε πέρυσι από την ελληνική κυβέρνηση».

Παραδέχεται τέλος πως για χώρες όπως η Ελλάδα, αν και η περικοπή δαπανών είναι επιβεβλημένη, από πολιτικής και κοινωνικής απόψεως είναι ο «δυσκολότερος δρόμος».