Πρωτιά για το κόμμα των πλατειών, το Podemos, δείχνει νέα δημοσκόπηση στην Ισπανία. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται δεύτερο και το σοσιαλιστικό PSOEστην τρίτη θέση ενώ το καταλανικής καταγωγής κόμμα «Πολίτες» εμφανίζεται να εγκαθιδρύεται στην τέταρτη θέση.

Ads

Σε δημοσκόπηση της Metroscopia για λογαριασμό της El Pais, το Podemos συγκεντρώνει ποσοστό 27,7%. Ακολουθεί η κυβερνώσα κεντροδεξιά του Λαϊκού Κόμματος (PP) με 20,9% και στην τρίτη θέση βρίσκεται το PSOE με 18,3%. Τέταρτο βρίσκεται το κόμμα «Πολίτες» με 12,2%.

Αναφορικά με τα πρόσωπα της ισπανικής πολιτικής σκηνής, η δημοτικότητα του αρχηγού των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είναι η υψηλότερη των υπολοίπων κομματικών ηγετών, με 34% ενώ ακολουθεί σε πολύ μικρή απόσταση ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες με31%. ο σημερινός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, έπεται με 23%.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα στο κεντρικό της άρθρο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «κατάσταση αβεβαιότητας», οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν ένα ριζικά διαφορετικό σκηνικό μετά τις εκλογές στο τέλος του χρόνου.

Ads

Όσον αφορά ιδιαίτερα τα δύο κόμματα που πλησιάζουν ως κεντρικοί παίκτες στην πολιτική σκηνή της Μαδρίτης, το Podemos και τους «Πολίτες», το ρεύμα τους φαίνεται βάσει της δημοσκόπησης να οφείλεται σε διαφορετικού είδους δυναμική: Όσοι θα ψήφιζαν μεν το «Πολίτες», δηλώνουν πως θα το ψήφιζαν επειδή αισθάνονται τις θέσεις τους πλησιέστερα στις απόψεις τους, ενώ για το Podemos το κίνητρο είναι κυρίως η απογοήτευση από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με την ανάλυση της El Pais.