Στην κεντροδεξιά και τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο έδωσε την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης ο πρόεδρος της Πορτογαλίας. Ο Κεντροδεξιός Συνασπισμός αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εθνικές εκλογές χωρίς ωστόσο να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία εδρών, αλλά ούτε και πολιτικούς συμμάχους για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ads

Αντίθετα τα τρία άλλα κόμματα του κοινοβουλίου, η Κεντροαριστερά, το Αριστερό Μπλόκο (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) και η Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία, που αν συνεργαστούν έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, ήρθαν συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς και είχαν ζητήσει από τον Πορτογάλο πρόεδρο Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα να αναθέσει σε αυτούς τη διερευνητική εντολή.

Διαβάστε επίσης:

Παρά το γεγονός πως τα τρία αυτά κόμματα έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας (122 έδρες), ο πρόεδρος της χώρας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα επέλεξε να ακολουθήσει την «παράδοση» και να δώσει την εντολή στο πρώτο κόμμα των εκλογών. Ο Κεντροδεξιός συνασπισμός του Κοέλιο έχει μόλις 107  από τις 260 έδρες και άρα δεν μπορεί να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ads

Τα επόμενα βήματα του Πέδρο Πάσος Κοέλιο παραμένουν άγνωστα καθώς ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας είναι δεδομένο πως θα δεχτεί μεγάλες πιέσεις από την αντιπολίτευση και κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγής στις κάλπες.