Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις σε όλη τη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους από τον Βορρά προς τον Νότο.

Ads

Στη Ράφα, η οποία φέρεται πλέον να πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό, πολεμικά αεροπλάνα και πυροβολικό σφυροκόπησαν κεντρικές και ανατολικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της γειτονιάς Τζανίνα, προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων, αναφέρει το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Παλαιστινιακής Αρχής, Wafa.

Προς το κέντρο του θύλακα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν σπίτια στις πόλεις Az-Zawayda και στον καταυλισμό Jabalia, σύμφωνα με το Wafa.

Από την επίθεση στην Az-Zawayda σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ads

Η επιδρομή στην Jabalia σκότωσε τον δημοσιογράφο Bahaa Okahsha, μαζί με τη σύζυγο και το γιο του.

Προς τα βόρεια, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στο κέντρο της πόλης της Γάζας και στην πόλη Beit Lahia, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, προκαλώντας περισσότερα θύματα.

Η κατάσταση στη Ράφα

Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στην ανατολική Ράφα με μαχητές της Χαμάς να στήνουν ενέδρες σε άρματα μάχης και στρατεύματα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ρουκέτες και πυρά ελεύθερων σκοπευτών, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στην πόλη που φιλοξενεί 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Τα ισραηλινά τανκς σφραγίζουν τη Ράφα από το νότο και ολοκληρώνουν την περικύκλωση της «κόκκινης ζώνης», όπου ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση 100.000 εκτοπισμένων Παλαιστινίων κατοίκων, καθώς το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου εγκρίνει την επέκταση των επιχειρήσεων στα νότια της πόλης.

Ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους

Την ίδια ώρα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα, όπου εκατοντάδες πτώματα -συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων – ανακαλύφθηκαν γύρω από τα νοσοκομεία Νάσερ και αλ-Σίφα.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ

Μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η χρήση από το Ισραήλ των όπλων που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ στη Γάζα πιθανόν να παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στο Ισραήλ προς το παρόν.