O πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ηττήθηκε το 2012 από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, πρόκειται να ανακοινώσει τη μεγάλη επιστροφή του στην πολιτική με στόχο να πάρει τη ρεβάνς στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2017.

Ads

 
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται πηγές από το οικείο περιβάλλον του πρώην Προέδρου ο Νικολά Σαρκοζί θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματός του Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), έως το τέλος της εβδομάδας. Η υποψηφιότητα αυτή είναι το πρώτο βήμα για να διεκδικήσει και πάλι τον προεδρικό θώκο.
 
Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν επιθυμούν κατά πλειοψηφία την επιστροφή του στην πολιτική. Ωστόσο, λόγο της μικρής διαφοράς με την οποία κέρδισε ο αντίπαλός του και νυν πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις εκλογές του 2012 ο Σαρκοζί εκτιμά ότι έχει πιθανότητες.
 
«Μέσα σε δύο χρόνια, τα πράγματα κινήθηκαν. Ίσως να μην τον περιμένουν και τόσο» εκτιμά πάντως ο αναλυτής Εντί Φουζιέ. «Έστω κι αν έχει μια εικόνα χαρισματικού ανδρός σε ένα τμήμα της δεξιάς, δεν πιστεύω πως έχει μπροστά του μια τόσο πλατιά λεωφόρο όσο λένε» αναφέρει.
 
Στο χώρο της δεξιάς ο Νικολά Σαρκοζί θα έχει δυο αντιπάλους, τον Αλέν Ζιπέ, 69 ετών και πρώην υπουργό του επί των Εξωτερικών, και τον Φρανσουά Φιγιόν, 60 ετών και πρώην πρωθυπουργό του επί μια πενταετία. Αμφότεροι έχουν εκφράσει τις προεδρικές φιλοδοξίες τους και είναι έτοιμοι να εμποδίσουν την επιστροφή του πρώην προέδρου.
 
Η απόφαση θα ληφθεί με προκριματικές εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2016, αλλά μέχρι τότε η μάχη υπάρχει κίνδυνος να είναι βίαιη, σύμφωνα με αριθμό ειδικών. Στις δημοσκοπήσεις ο Αλέν Ζιπέ είναι αυτός που προτιμούν οι Γάλλοι, έστω κι αν ο Νικολά Σαρκοζί παραμένει ο δημοφιλέστερος στους κόλπους της παράταξής του.
 
Στο UMP, οι απόψεις είναι πάντως μοιρασμένες. «Ας κατέβει στις προκριματικές, ναι, είναι τελείως λογικό. Όμως για έναν πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, το να τεθεί επικεφαλής του UMP, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Μην ξεχνάτε πως υπάρχει έλλειμμα 75 εκατ. ευρώ στο κόμμα, πως θα γίνουν ατέλειωτες δίκες … Πιστεύω πως πρόκειται για ένα μπέρδεμα διαφορετικών ειδών που δεν είναι καλό» σημειώνει ο Μπερνάρ Ντεμπρέ, βουλευτής του κόμματος.
 
«Ο ίδιος;», αναρωτιέται αυτή την εβδομάδα στο εξώφυλλό του το περιοδικό L’ Express. Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην αρχηγός του κράτους θα ήθελε να διαγράψει το παρελθόν. Να αλλάξει το όνομα του UMP, να προχωρήσει σε ανανέωση των στελεχών του, να περιβληθεί από μια νέα φρουρά – νεαρών αιρετών αξιωματούχων – που θα φορέας του μέλλοντος.