H Ιταλία μετράει τις πληγές της αλλά ευτυχώς όχι θύματα από τον νέο καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε στις 7:41 το πρωί της Κυριακής τη χώρα.

Ads

Το επίκεντρο του σεισμού, βρισκόταν στα 68 χλμ. νοτιοδυτικά της Περούτζια και κοντά στην πόλη Νόρτσια, η οποία είχε ήδη υποστεί σοβαρά πλήγματα από δύο διαδοχικές σεισμικές δονήσεις την Τετάρτη το βράδυ. Οι περιφέρειες που επλήγησαν περισσότερο από τις άλλες είναι και οι Ούμπρια και Μάρκε. Το εστιακό βάθος του σεισμού βρισκόταν μόλις στο 1,5 χλμ.

image

Ο σημερινός σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων. Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη εβδομάδα.

Ads

Η δόνηση έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Ιταλία, βγάζοντας στους δρόμους έντρομους τους πολίτες.

Οι τελευταίες εξελίξεις ζωντανά από το RT:

Ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα

«Μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, μετά το σεισμό.

«Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματίες είναι περίπου είκοσι, αν και δεν μπορεί ακόμη να γίνει μια οριστική εκτίμηση της κατάστασης.

Οι τελευταίες εξελίξεις ζωντανά από το Ruptly TV:

Οι ζημιές

Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, κυρίως αυτά που είχαν υποστεί ζημιές ήδη από τον μεγάλο σεισμό του Αυγούστου αλλά και από αυτούς της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ περίπου 28.000 είναι οι Ιταλοί που θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, μέχρι εκείνα να ελεγχθούν και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή και κατοικήσιμα.

Οι άνθρωποι που έμειναν προς το παρών άστεγοι απομακρύνονται από τις πληγείσες περιοχές και μεταφέρονται σε ξενοδοχεία, ενώ όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα υπάρξει χρηματική μέριμνα για αυτούς, καθώς τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως.

Την ίδια στιγμή περισσότερα από 15.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, εξαιτίας βλαβών που υπέστη το δίκτυο παροχής.

Το γύρο του κόσμου έκανε και η εικόνα της Βασιλικής του Αγίου Βενέδικτου στην Νόρτσια, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια, ενώ έχει καταρρεύσει κι άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέος ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ]
Η καταστροφή του Εγκέλαδου στην Ιταλία μέσα από τον φωτογραφικό φακό
Ιταλία: Σπίτι καταρρέει μπροστά στην κάμερα [ΒΙΝΤΕΟ]
Έτοιμο ένα C-130 για να μεταβεί στην Ιταλία αν χρειαστεί
Το πριν και το μετά του ναού που έπεσε στην Ιταλία [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]
Τηλέφωνα επικοινωνίας για τους Έλληνες στην Ιταλία μετά το νέο σεισμό
Συνεχής ενημέρωση για τον σεισμό στην Ιταλία μέσω Twitter
Καμία ανησυχία στην Ελλάδα για τον σεισμό στην Ιταλία
Πτήση με drone πάνω από τη χτυπημένη από το σεισμό Ιταλία [ΒΙΝΤΕΟ]

Η καταστροφή μέσα από τον φωτογραφικό φακό

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Συνεχής ενημέρωση από το Twitter:

#terremotocentroitalia Tweets