Νέος πολύ σεισμός ύψους 6,6 Ρίχτερ έπληξε σήμερα στις 7:41 το πρωί την κεντρική Ιταλία.

Ads

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου στην περιοχή που ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει και τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και αφήνοντας πίσω 298 νεκρούς. Συγκεκριμένα το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, βρισκόταν στα 68 χλμ. νοτιοδυτικά της Περούτζια και κοντά στην πόλη Νόρτσια, η οποία είχε ήδη υποστεί σοβαρά πλήγματα από δύο διαδοχικές σεισμικές δονήσεις την Τετάρτη το βράδυ. Το εστιακό βάθος βρισκόταν μόλις στο 1,5 χλμ.

Οι τελευταίες εξελίξεις ζωντανά από το RT:

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προκαλώντας φόβο στους Ιταλούς.

image

Ads

Το μέγεθος

Σύγχυση επικράτησε τις πρώτες ώρες μετά το φαινόμενο για το μέγεθος του σεισμού.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε το μέγεθος του στους 6,6 βαθμούς, που είναι και η πιο έγκυρη εκτίμηση.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών, μετέδωσε η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI επικαλούμενη το ιταλικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο. Από την άλλη το Γερμανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο μέτρησε τον σεισμό στους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι ζημιές

Κτίρια έχουν καταρρεύσει εξαιτίας του σεισμού σε πολλά σημεία στην κεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Πρόκειται κυρίως για παλιά κτίρια, τα οποία είχαν ήδη καταπονηθεί από τα προηγούμενα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ανάμεσά τους και η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου, στη Νόρτσια, από την οποία οι καλόγριες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

image

image

image

Δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά από τον σεισμό στο χωριό Αματρίτσε της κεντρικής Ιταλίας, που είχε πληγεί από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου. Παράλληλα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, τρεις άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε. Είναι καλά και φέρουν μόνον ελαφρά τραύματα. Μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, δεν φαίνεται να υπάρχουν θύματα από το τελευταίο αυτό χτύπημα του Εγκέλαδου.

image
 

Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει την Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιεί ελικόπτερα και αεροσκάφη για να εξακριβώσει αν υπάρχουν άλλοι τραυματίες στις πιο απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η γειτονική χώρα επλήγη από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, με ισχυρότερη όλων αυτή των 6,1 βαθμών, στο χωριό Βίσο, της περιφέρειας Μάρκε.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Δεν υπάρχει κάνενα θέμα για την Ελλάδα, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός αφορά μόνο την Ιταλία.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της «πρωτοφανούς» σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο σημερινός σεισμός, εξήγησε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είναι ο τρίτος κατά σειρά «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Όπως εκτίμησε, έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». «Έχουμε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται» έσπευσε να προσθέσει..

Επισήμανε επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα σ’ αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς, όπως στην Κεφαλλονιά, είχαμε μικρότερες καταστροφές, γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές.

Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Συνεχής ενημέρωση από το Twitter:

#terremotocentroitalia Tweets