Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι έχει διορία 24 ωρών να παραδοθεί αυτοβούλως στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, αφού οι υποστηρικτές του τον βοήθησαν νωρίτερα να διαφύγει από το αστυνομικό όχημα όπου είχε οδηγηθεί μετά τη σύλληψή του.

Ads

«Πιστεύω ότι αν παρουσιαστεί αυτοβούλως στους ανακριτές της SBU (υπηρεσία ασφαλείας) από τις 9.00 (σ.σ. της Τετάρτης) ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μπορεί να βοηθήσει τη χώρα, την οποία αγαπά, να αποφύγει αχρείαστους κραδασμούς» ανέφερε ο εισαγγελέας Γιούρι Λουτσένκο μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Μετά από 24 ώρες, όλο το σύστημα επιβολής του νόμου της Ουκρανίας θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι να βρεθεί ενώπιον των ανακριτικών αρχών», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, άνδρες της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας SBU συνέλαβαν τον Σαακασβίλι, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε μια εγκληματική οργάνωση. Υποστηρικτές του ωστόσο κατάφεραν να τον απελευθερώσουν μέσα από το αστυνομικό όχημα όπου είχε οδηγηθεί.

Ads

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είχε λάβει την ουκρανική υπηκοότητα και διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού προτού έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, συνελήφθη σήμερα από αστυνομικούς στο Κίεβο, για να απελευθερωθεί μετά από λίγο από τους εκατοντάδες υποστηρικτές του που έσπευσαν να τον βοηθήσουν, περικυκλώνοντας το περιπολικό που τον μετέφερε.

Αφού απελευθερώθηκε, ο Σαακασβίλι έκανε με το χέρι του – απ’ όπου κρέμονταν ακόμη οι χειροπέδες – το σήμα της νίκης. Κατόπιν, επικεφαλής των υποστηρικτών του, κατευθύνθηκε προς το κτίριο του κοινοβουλίου απ’ όπου ζήτησε την απομάκρυνση του Ποροσένκο από την εξουσία.

Οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να θέσουν και πάλι υπό κράτηση τον Σαακασβίλι, όμως οι χαοτικές σκηνές της σύλληψης και της απελευθέρωσής του, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, εκτιμάται ότι θα υπονομεύσουν την εικόνα της σταθερότητας της χώρας. Οι αρχές κατηγορούν τον 49χρονο πολιτικό ότι έλαβε χρηματοδότηση από μια εγκληματική οργάνωση που συνδέεται με τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών. Παράλληλα, ο Σαακασβίλι καταζητείται και στη Γεωργία αλλά υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης.

Το πρωί, αστυνομικοί με καλυμμένα τα πρόσωπα συνέλαβαν τον Σαακασβίλι σε ένα διαμέρισμα στο Κίεβο. Οι υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν γρήγορα, εμπόδισαν το βανάκι της αστυνομίας να κινηθεί, έσπασαν τα παράθυρα και την πίσω πόρτα και τον απελευθέρωσαν. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν επίσης να στήνουν οδοφράγματα με λάστιχα, ξύλα και πέτρες που ξήλωσαν από τα πεζοδρόμια.

«Σήμερα ίσως με σώσατε από τον θάνατο, επομένως η ζωή μου σας ανήκει» είπε ο Σαακασβίλι στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον αυτοσχέδιο «καταυλισμό» που έστησαν έξω από το κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο οι οπαδοί της αντιπολίτευσης. «Ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να συγκεντρωθεί και να αναγκάσει το κοινοβούλιο να απομακρύνει από την εξουσία την εγκληματική οργάνωση της οποίας ηγείται ο προδότης Ποροσένκο», συνέχισε.

Ο γενικός εισαγγελέας Γιούρι Λουτσένκο προειδοποίησε ότι ο Σαακασβίλι έχει διορία 24 ωρών να παραδοθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας επιδίωκε “να καταλάβει την εξουσία δια της βίας”, οργανώνοντας διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς. Οι κινητοποιήσεις αυτές φέρεται ότι χρηματοδοτήθηκαν από το περιβάλλον του Γιανουκόβιτς. Για τον σκοπό αυτό, συνεργάτες του Σαακασβίλι λέγεται ότι έλαβαν το ποσό των 500.000 δολαρίων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.