Οικονομικά «παρελκόμενα» του Brexit αποτελούν οι «αναταράξεις» της στερλίνας, καθώς και η απαγόρευση της συγχώνευσης των εταιριών λειτουργίας των χρηματιστηρίων του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε το σχέδιο συγχώνευσης των εταιριών λειτουργίας των χρηματιστηρίων του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, LSE και Deutsche Börse, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

«Η συγχώνευση μεταξύ της Deutsche Börse και της London Stock Exchange θα μείωνε σημαντικά τον ανταγωνισμό», εξήγησε η Επίτροπος της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ για να αιτιολογήσει την απόφαση.

Στο μεταξύ, η στερλίνα υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό οκτώ ημερών έναντι του δολαρίου, λίγες ώρες πριν η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δώσει το έναυσμα για τις διετείς διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Η ισοτιμία της μειώθηκε πριν το μεσημέρι στα 1,2417 δολάρια ανά λίρα (κατά περίπου 2 σεντς σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας), έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως τα 1,2377 δολάρια. Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα παρέμεινε σταθερό, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 86,87 πένες, ενώ στην αγορά της Ασίας είχε υποχωρήσει στις 87,35 πένες, που είναι η χαμηλότερη ισοτιμία 12 ημερών.