Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μπόρεσαν να συζητήσουν ανοιχτά πολλά σημαντικά διεθνή ζητήματα στη συνάντηση που είχαν στο Μέζεμπεργκ το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοσάτσεφ.

Ads

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν το Σάββατο στο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία της καγκελαρίου.

Ο Κοσάτσεφ, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, του ρωσικού κοινοβουλίου, είπε ότι οι συνομιλίες αυτές αποτιμώνται ως “επίκαιρες και χρήσιμες”, γεγονός που εμπνέει αισιοδοξία. “Για μένα, το σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπόρεσαν να συζητήσουν με ειλικρίνεια όλα τα βασικά διεθνή ζητήματα αλλά και ότι συμμερίζονται την ιδέα του πόσο σημαντικό είναι να διευκολυνθεί ο διάλογος σε δύο μορφές: μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και μεταξύ των κοινωνιών τους” έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα πάντα με τον Κοσάτσεφ, οι ρωσογερμανικές συνομιλίες είναι ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας. “Ο λόγος είναι ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις εξαρτώνται από τον ρωσογερμανικό διάλογο ίσως ακόμη περισσότερο και από τις επαφές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον”, σημείωσε.

Ads

Τα ρωσικά και γερμανικά συμφέροντα ταυτίζονται περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν, συνέχισε, αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχουν οι αμερικανικές κυρώσεις στη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας αλλά και από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ